Hozzávalók
8 darabra:
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 50 g porcukor
- 50 g vaj
- 30 g élesztő (friss)
- 6 g só
- 1 db tojás (nagyobb)
- 220 ml tej (2,8%-os)
- 6 g vaníliás cukor - bourbon
- 1 db citrom héja
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!
Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.
A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.
Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.
Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.
Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.