Francia briós


Francia briós

Hozzávalók

8 darabra:

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 30 g élesztő (friss)
  • 6 g só
  • 1 db tojás (nagyobb)
  • 220 ml tej (2,8%-os)
  • 6 g vaníliás cukor - bourbon
  • 1 db citrom héja

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a kerámia formákat.

                                                     

Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába!

               

Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.

                                                    

Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén. Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki.

              

A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.

                               

A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük.

              

Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.

                                                    

Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.

                                                    

A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.

              

Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.

                                                    

Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

                                 

Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.

                                                   

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,302 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Fokhagymás diós pogácsa Következő cikk: Görög pizza

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: