Házi kenyér morzsoltkával


Házi kenyér morzsoltkával

Hozzávalók

1 kenyérre:

A morzsoltkához:

  • 100 g megkelt kenyértészta
  • 6 evőkanál búzakorpa

A kovászhoz:

  • 35 g morzsoltka
  • 500 ml víz

A tésztához:

  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 350 g kenyérliszt (BL80)
  • 350 g búzaliszt (BL55)
  • 25 g élesztő (friss)
  • 70 ml víz
  • 6 g barna cukor
  • 10 g burgonyapehely
  • 18 g só
  • 3 ml olívaolaj

Elkészítés:

Nagyanyáink régen kovászmagot használtak, elvettek egy kisebb darabot a megkelt kenyértésztából, és azt használták fel a következőhöz. A nedves kovászmag idővel túlérik, bomlik és csökken az erjesztőképessége. Ezért ha csak sokára sütöttek újra kenyeret, akkor megszárították, és úgy tárolták. Így tovább eláll. Ez a módszer nagyon megtetszett. Mivel sehol sem találtam meg a pontos készítésének leírását, ezért a több helyről kigyűjtött irodalom alapján született meg a saját verzióm. Tehát először lássuk hogyan készül a száraz kovászmag, a morzsoltka. Egy előzőleg készített, megkelt kenyértésztából elveszünk a receptben előírt mennyiségű darabot ( 100 g ).

                                                   

Ezt kisebb darabokra csipkedjük, és az aprítóba rakjuk a búzakorpához. Jól összeaprítjuk, míg tarhonya nagyságú darabokra szét nem esik. Így hagyjuk szellős helyen megszáradni, érni.

                                  

Majd kávédarálóval porrá őröljük. Ezzel elkészült a morzsoltkánk.

                                                    

Most térjünk rá a kenyér elkészítésére. Az előre elkészített, őrölt morzsoltkából az előírt 35 g-ot előző este belerakjuk 500 ml langyos vízbe. Reggel sűrű szitán át leszűrjük. Az így kapott folyadékot használjuk fel. Vízzel visszapótoljuk 500 ml-re a folyadék mennyiségét. Hozzátesszük az elmorzsolt élesztőt, burgonyapelyhet, a receptben szereplő lisztből annyit, hogy galuskatésztánál hígabb massza legyen. Jól összekeverjük. Ezt a kovászt hagyjuk állni 50 percig, míg jól felfut.

              

Hozzátesszük a maradék lisztet, és a maradék 70 ml langyos vízben elkevert sót, valamint az olívaolajat. Bedagasztjuk a kenyérsütő géppel, kézzel gombóccá formázzuk, keresztben bevágjuk. Kb 50-60 percen át kelesztjük.

 

Mikor duplájára kelt, formázzuk a kenyeret, rögtön bevágjuk, és a sütőedényben lefedve kb 50 percig utoljára kelesztjük.

                

A kelesztés utolsó 5 percében spricceljük le vízzel. Előmelegített 220-230 C fokos sütőben 50 percig lefedve süssük, majd kivesszük az edényből, és tepsin sütjük még 10-15 percig. A kisült kenyér felülete sima, sütés után, hűlés közben fog szépen berepedezni!

                

 

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,054 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Hawaii pizza Következő cikk: Házi zsemle

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: