Hozzávalók
1 kenyérre:
A kovászhoz:
- 20 g élesztő (friss)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 130 ml tej (2,8%-os)
- 80 g fehér tönkölyliszt
- 20 g kenyérliszt (BL80)
A tésztához:
- 190 ml víz
- 40 g olívaolaj
- 3 evőkanál burgonyapehely
- 1 db tojássárgája
- 1 mokkáskanál aszkorbinsav
- 1.5 teáskanál só
- 80 g fehér tönkölyliszt
- 320 g búzaliszt (BL55)
- 1 púpos mokkáskanál sikér
- 1 teáskanál kristálycukor
- kovász
A kenéshez:
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Gyorsan kovászt készítünk. Egy tálba mérjünk ki a kovász összetevőit, lazán kavarjuk össze egy kanállal és takarjuk le tiszta konyharuhával. Amíg a kenyérsütőgépbe összekészítjük a többi hozzávalót, az élesztőnk szépen dolgozni kezd.
A kenyérsütőgép tartályába alulra tegyük a tészta alapanyagaihoz szükséges folyadékokat, és a sót, tegyük rá a többi járulékos anyagot, majd a lisztet, végül az előbb elkészített kovászt.
Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk - kb 20 perc alatt -, és kelesztjük a tésztát - kb 50 perc alatt. (Közben érdemes ránézni a munkafolyamatra, mert a víz mennyiségét dagasztás közben lehet egészen pontosan „beállítani”!)
Először óvatosan, majd határozottabb mozdulatokkal kiszorítjuk belőle a tésztában keletkezett levegőt és megformázzuk a kenyeret. Vaskos kis hengert formázunk behajtott széllel.
Megfelelő kenyérsütő formába helyezzük, majd 3/4 óra pihentetés után bevágjuk tetszés szerint, és lekenjük a kimaradt tojásfehérjével.
Hideg sütőbe helyezve 220 C fokra kapcsolva megsütjük kb 40 perc alatt.