Gyors tönkölyös kenyér


Gyors tönkölyös kenyér

Hozzávalók

1 kenyérre:

A kovászhoz:

  • 20 g élesztő (friss)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 130 ml tej (2,8%-os)
  • 80 g fehér tönkölyliszt
  • 20 g kenyérliszt (BL80)

A tésztához:

  • 190 ml víz
  • 40 g olívaolaj
  • 3 evőkanál burgonyapehely
  • 1 db tojássárgája
  • 1 mokkáskanál aszkorbinsav
  • 1.5 teáskanál só
  • 80 g fehér tönkölyliszt
  • 320 g búzaliszt (BL55)
  • 1 púpos mokkáskanál sikér
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • kovász

A kenéshez:

  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés:

Gyorsan kovászt készítünk. Egy tálba mérjünk ki a kovász összetevőit, lazán kavarjuk össze egy kanállal és takarjuk le tiszta konyharuhával. Amíg a kenyérsütőgépbe összekészítjük a többi hozzávalót, az élesztőnk szépen dolgozni kezd.

A kenyérsütőgép tartályába alulra tegyük a tészta alapanyagaihoz szükséges folyadékokat, és a sót, tegyük rá a többi járulékos anyagot, majd a lisztet, végül az előbb elkészített kovászt.

Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk - kb 20 perc alatt -, és kelesztjük a tésztát - kb 50 perc alatt. (Közben érdemes ránézni a munkafolyamatra, mert a víz mennyiségét dagasztás közben lehet egészen pontosan „beállítani”!)

                                            

Először óvatosan, majd határozottabb mozdulatokkal kiszorítjuk belőle a tésztában keletkezett levegőt és megformázzuk a kenyeret. Vaskos kis hengert formázunk behajtott széllel.

                          

Megfelelő kenyérsütő formába helyezzük, majd 3/4 óra pihentetés után bevágjuk tetszés szerint, és lekenjük a kimaradt tojásfehérjével.

                          

Hideg sütőbe helyezve 220 C fokra kapcsolva megsütjük kb 40 perc alatt.

                          

 



Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,857 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Görög pizza Következő cikk: Gyümölcsös pizza

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: