Hozzávalók
1 kenyérhez:
A tésztához:
- 7 g élesztő (instant)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 250 ml víz
- 750 ml búzaliszt (BL55)
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj
- 50 g vaj (olvasztott)
- 200 g sajt - trappista (reszelt)
A kenéshez, szóráshoz:
- 60 g petrezselyemzöld
- 0.75 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- vaj (olvasztott)
Elkészítés:
Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába a sajt és a zöldfűszerek kivételével. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet, kissé ragacsos tésztát dagasztunk. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!
Mikor megkelt a tészta, kivesszük az üstből, lisztezett asztalon belegyúrjuk a reszelt sajtot, ha ez megvan, akkor kétujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. Éles késsel felvágjuk kb 40 darabkára, majd egyenként gombóccá virgoljuk őket.
Kivajazunk egy téglalap alakú sütőformát, lerakosgatjuk a gombócokat, pár helyen megsimogatjuk őket olvasztott vajas kenőtollal, megszórjuk a zöldfűszerrel. Mikor Az összes gombóc a tálban van, lekenjük olvasztott vajjal, ismét szórunk rá fűszert.
Előmelegített sütőben, 190-200 C-on kb 40-45 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Akkor jó, ha a tetejét megkopogtatva, kongó hangot ad a kenyérke. Süteményrácson hűlni hagyjuk.