Rozmaringos grissini zöldfűszeres tejfölös mártogatóval


Rozmaringos grissini zöldfűszeres tejfölös mártogatóval

A grissini eredetileg egy olasz recept, amit először a 14. században sütöttek. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat sodortak, majd kemencében kisütötték. Ma már nagyon sokféle grissini létezik, nem csupán különböző lisztekből, de rengetek ízesítéssel is. Lássuk most egy kicsit fűszeresebb változatot, amivel kiválóan harmonizál a tejfölös mártogató, amit egy kis friss petrezselyemmel és fokhagymával bolondítottam meg!

 

Hozzávalók kb.40 pálcikához:

A tésztához:

  • 25 dkg búzaliszt (BL55)
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 2.5 dl tej (1,5%-os)
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál lenmag
  • 1 szál rozmaring

A mártogatóshoz:

  • 1 bögre joghurt - natúr
  • 1 bögre tejföl (12%-os)
  • 1 csipet só
  • 3 szár petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet bors - fekete (őrölt)

Elkészítés:

A grissinibe való fűszereket elsőként az olívaolajjal keverjük el, mivel nagyon sok ízanyag jobban oldódik az olajban és intenzívebb is lesz, mintha rögtön a lisztbe kevernénk bele. Ezért egy kis gerezd fokhagymát(tényleg pici, mert a mártogatósban is lesz fokhagyma) fokhagymanyomóval áttörünk, majd egy nagyobb friss ág rozmaringot összevágunk, és mindent belekeverünk a tésztába való olajba.

 

Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, hozzáadjuk a fűszeres olajat, valamint a tejben felfuttatott élesztőt, majd hólyagos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. (Megjegyzés: a kenyértésztákat eredetileg vízben felfuttatott élesztővel készítik, de ha tejet használunk, a tésztánk lágyabb lesz és szerintem finomabb is. Aki szeretné, használhat vizet, tej helyett!)

 

A tésztát egyszer átgyúrjuk, majd a kezünkkel kissé lenyomkodva egy téglalapot formázunk. Ezt a téglalapot 1-2 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket hosszában ismét kettévágjuk, majd az így kapott darabokat ceruza vastagságúra sodorjuk. Ha túl hosszúak a pálcikák, akkor elfelezhetjük őket. Az ideális pálcika kb. 15 cm hosszú.

 

A pálcikák tetejét vékonyan megkenjük vízzel, majd a nedves felüket lenmagba mártjuk. Ezután a pálcák két végét ellentétes irányba addig csavarjuk, amíg a lenmag teljesen spirális lefutású nem lesz a pálcikákon. A pálcikákat sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, ebből a mennyiségből 2 nagy gáztepsinyi lesz.

 

A tésztát tovább keleszteni nem kell, azonnal betolhatjuk hideg, de 180 C-ra beállított sütőbe, ahol kb. 10 min alatt a rudak aranybarnára sülnek!

 

A tejfölös mártogatóshoz a tejfölt a joghurttal elkeverem, egy kevés sóval ízesítem. 3-4 szál petrezselymet aprítottam bele, egy kis gerezd fokhagymát, valamint egy csipet őrölt borssal fűszereztem! Nagyon finom, próbáljátok ki!

 

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,076 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Rápóti-Fekete Mónika: Kemencés kenyér sütés Következő cikk: Rozsos kenyény

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: