Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg vaj
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
1 tk cukor
1 tk só
70 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 ek szárított bazsalikom
Az élesztőt feloldom 2 dl cukros tejben, hagyom habosodni. A lisztet átszitálom, elkeverem a sóval, a bazsalikommal, majd mélyedést nyomok a közepébe és eldolgozom a maradék tejjel, az élesztővel és a felolvasztott vajjal.
Régóta készülődtem már leírni a kemence körüli csodálatos emlékeimet és élményeimet. Mi, a Borsod megyeiek előőrse, augusztus tizenhetedikén érkeztünk Bösztörpusztára tizenhét felzászlózott, felmolinózott és utánfutózott egységben. Megérkezés után férfijaink azonnal elkezdek tábort építeni és pakolni, mi, asszonyok pedig elindultunk asszonymunkát keresni.
A grissini eredetileg egy olasz recept, amit először a 14. században sütöttek. A sós kenyértésztából ceruza vastagságú darabokat sodortak, majd kemencében kisütötték. Ma már nagyon sokféle grissini létezik, nem csupán különböző lisztekből, de rengetek ízesítéssel is.
Rozsos kenyér
Hozzávalók:
35 deka liszt
10 deka rozsliszt
5 deka kukoricaliszt
1,5 deka élesztő
2-3 deka vaj
1 csapott teáskanálnyi só
2 csapott teáskanálnyi cukor
3 deci víz
A kenyérsütőbe dobjuk az alapanyagokat, oly módon, hogy előbb a száraz alapanyagokat kevertetjük össze a géppel, majd ehhez hozzáadjuk a nedves alapanyagokat is, és az egészet jól öss...
Hozzávalók: 60 g margarin,150 g liszt, 30 g étkezési keményítő, 5 tojás, sütőpor,a sajtkrémhez: 500 g juhsajt, 1 pohár tejföl, 1 ek. margarin, paprika, petrezselyemzöld. Elkészítés: 1 liter vízzel a megsózott margarint felfőzzük, a lisztet és a keményítőt a tűzről levett edénybe szitáljuk, visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, míg sima masszát kapunk.
mutatós, nagyon finom! kissé időigényes.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1/4 kg margarin
12,5 dkg sajt (25 dkg-ot venni)
1 kávéskanál só
1 késhegynyi szalakáli
2 tojás sárgája
A fentieket jól összedolgozzuk, lehetőleg este, ha nem áll össze, akkor egy kevés tejfölt teszünk bele.Pihentetés után ceruza vastagságúra nyújtjuk.
60 dkg liszt,
1 margarin,
1 tojás sárgája és
egy egész tojás,
1 egész és egy fél tejföl,
25 dkg sajt,
1 szalkália,
só.
A sajt felét a tésztára reszeljük, felét pedig a tésztába gyúrjuk. A tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, apró (kb.