Húsgombóc leves


Húsgombóc leves

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált hús (marha, sovány sertés vagy pulyka),
  • 1 zsemle,
  • az áztatáshoz tej,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag vegyes zöldség, + 1 fehérrépa,
  • 1 sárgarépa,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 2 burgonya,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • 1 babérlevél,
  • néhány szem egész bors,
  • csipet frissen őrölt fekete bors,
  • só,
  • 2 húsleveskocka

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és előhevített olajon megfonnyasztjuk, vigyázva nehogy lepiruljon, mert akkor égett, keserű íze miatt élvezhetetlenné válik. Megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük a 2 liter, forró vízben feloldott húsleveskockából készített alaplével. Beletesszük a megtisztított és karikára vágott zöldségeket, az egész borsot, a babérlevelet, sózzuk, és közepes tűzön főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összedolgozzuk a tojással, a tejben megáztatott, kinyomkodott és összemorzsolt zsemlével, és sóval, borssal ízesítjük. Az 1-1 szál sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, belereszeljük a masszába, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Takarékon 15 percig főzzük benne. Közben megtisztítjuk, és kockára vágjuk a burgonyát, és a leveshez adjuk. Amikor a hozzávalók megfőttek, a levest betejfölözzük, egyet forralunk rajta, és melegen tálaljuk.

Ha a húsgombócokat pulykahúsból készítjük, erősebb fűszerezést kíván, mint a marhából vagy a sertésből készült gombóc.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2010. október 15. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,290 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Háromszéki komaleves Következő cikk: Húsgombócleves korpaciberével


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: