Táska-leves receptje: (érdemes bográcsban is elkészíteni!)


Táska-leves receptje: (érdemes bográcsban is elkészíteni!)

Ez egy olyan ételnek a receptje, amelyet a gyermekkorom emlékeivel hoztam magammal. Szerintem ez egy elfeledett pásztor-étel amit a drága emlékű anyai nagyanyám szokott főzni, és a család kedvenc ételei közé tartozott. Örömmel adom át másoknak ezt a receptet, hogy tovább éljen ez az igazi magyar ételrecept. Én Békés-megyéből, a Vihar-sarokból, az Orosháza melletti Gyula-mező pusztáról, az anyai nagyszülői házból hoztam ennek az ételnek a leírását.

Egy sima zöldséges leves alapot készítünk, (pirospaprika nélkül).

 

Hozzávalók:

3-4 szál (db) zöldséggyökér

  • 3-4 szál (db) sárgarépagyökér
  • 3-4 szem(db) burgonya
  • 1 fej (db) kisebb zellergumó
  • 2 marék fejtett zöldborsó
  • 5-6 szál zöldség zöld apróra vágva
  • 1-2 szál zeller zöld apróra vágva
  • só ízlés szerint

 

Egy 5-6 literes fazékban feltesszük az apró karikákra és kockára vágott zöldségeket, kevés zsiradékon (1-2 evőkanálnyi) és megpirítjuk, mert attól még ízletesebb lesz. Amikor megpirítottuk, utána öntjük fel a lével (vízzel).

Közben gyúrunk egy levél levestésztát, fél kg. Lisztből, és 5 tojással, egy csapott evőkanál sóval. Ha szükséges kis vizet adhatunk hozzá. Utána kinyújtjuk a tésztát.

Ezt követően egy csészében vagy pohárban 3-4 evőkanál olvasztott sertészsírban (jó az olaj is) de a zsír az igazi az íze miatt, elkeverünk 2 evőkanál őrölt pirospaprikát és 1 csapott evőkanál őrölt borsot. Megkenjük vele az egész tésztát, és feltekerjük, mint a bejglit, majd 3-4 cm-es darabokra elvágjuk, majd a két végénél mindkét kezünkkel megfogva kissé összenyomjuk és picit megtekerjük. Ez a táska!

Beletesszük a levesbe és megfőzzük a táskákat. Ha feljönnek, utána még 4-5 percig főzzük, és KÉSZ!

A zöldségeket és a fűszereket egyéni ízlés szerint lehet változtatni!

 

A receptet lejegyezte: Szita Zoltán s.k.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. június 16. Szerkesztette: Szita Zoltán
Nézettség: 7,302 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Tárkonyos pulyka ragú leves Következő cikk: Tavaszi báránycsorba


   







Tetszik  

Megjegyzések

Szász Bea
péntek, 2011. június 17. 10:44
Ó, ezt a levest hányszor ettem gyerekkoromban! Aztán nagymamámmal együtt eltűnt az életemből... Nagyon köszönöm a receptet! :)
Gero Tibor
hétfő, 2011. december 5. 12:03
Taska-leves valtozaltat mar ettem, de az igazi Alfoldi recept szerint keszultet
meg nem. Annyira emlekszem, hogy nagyon izletes es finom volt...kulonosen az izletes jol fuszerezett "taskak" fogyasztasa:::)!
Hajkó Judit
hétfő, 2011. december 5. 12:15
Szerintem bográcsban sokkal finomabb ! :)



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: