Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
- 6 fej fokhagyma
- 1 póréhagyma vagy vöröshagyma,
- 1 db burgonya
- 2 evőkanál liszt,
- 1.5 liter erőleves /2 db kockából/
- 2 dl tejszín,
- 4 dkg vaj,
- só,
- őröltbors,
- szerecsendió
- 3 nagy szelet kenyér felkockázva,
- petrezselyem vagy snidling.
Elkészítés:
- Elkészítem az alaplevet az erőleves kockából.
- Lábasban a vajat felmelegítjük,rászórjuk a felaprított póréhagymát,üvegesre dinszteljük,beletesszük a lisztet,és kicsit megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymákat,sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével.
- Belerakjuk a kockákra vágott burgonyát is,késhegynyi szerecsendióval ízesítjük,és közepesnél alacsonyabb fokozaton kb 30 percig főzzük, míg a burgonya teljesen meg nem puhul,majd simára turmixoljuk a levest.2 dl tejszínt öntök hozzá,és beleszórjuk a metélt petrezselyem zöldet,vagy snidlinget,felforraljuk.
- Serpenyőben kevés olajat felhevítünk,és megpirítjuk a kenyérkockákat.