Gyergyói cibereleves bárányhússal


Gyergyói cibereleves bárányhússal

Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 10 dkg zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg köles, 4 dl búzakorpa cibere, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg lestyán, 1 dl tejföl, 5 cl tejszín, 1 db tojássárgája, őrölt bors, só,

A ciberéhez: 25 dkg búzakorpa, 5 dkg kukoricaliszt, 8 dkg barna kenyér, 1 db citrom

A kisebb kockákra vágott bárányhúst hideg vízbe téve felforraljuk. A leves tetejére feljövő habot leszedjük és beletesszük az apróra vágott friss zöldhagymát, a zúzott fokhagymát. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a kölest és a búzakorpa ciberét, amelyet előzőleg megfőztünk.

Vágódeszkára téve apróra vágjuk a friss kaprot, zöldpetrezselymet és a lestyánt. Ezzel a levest megszórjuk, hozzáadjuk a tejfelt és a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az elhabart tojássárgáját.

A leves elkészítéséhez szükséges ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy cserépedénybe tesszük a búzakorpát és a kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet barnakenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liternyi forró vízzel felöntjük és elkeverjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve, langyos helyen tartjuk. Amikor a cibere savanykás ízűvé válik, üvegekbe szűrjük, és még egy hétig hűvös helyre téve pihentetjük.

Elkészítési idő: 70 perc


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. szeptember 17. Szerkesztette: Kovács Enikő
Nézettség: 1,164 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Grizgaluska Következő cikk: Gyötört leves


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: