Orjaleves 2.


Orjaleves 2.

Hozzávalók: 5-6 kg disznócsont, 5 dkg só, 1,5 dkg szemes bors, zellergyökér, 2 karalábé, 1 kg murok, fél fej kelkáposzta, 2 póréhagyma, 2 zöldpaprika, 50 dkg fehérrépa, 1 gyömbér (friss gyökér), 1 kiskanál sáfrány, 1 kiskanál édes-nemes paprika, törött bors

Laskatészta: 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 csésze tej

Elkészítése: Tisztítsuk és mossuk meg a csontokat, forrázzuk le lobogó vízben, majd tegyük fel főzni 10 liter hideg vízben. Adjuk ugyancsak bele a szemes borsot és 5 dkg sót. Ha forrni kezd, tegyük lassú tűzre. A tetején összegyűlt habot szedjük le. Főzzük kb. egy-másfél óráig, a disznó korának megfelelően. Ekkor kezdjük meg a fűszerezést és bezöldségelést a következő módon és időbeli sorrendben: a gyömbért kettőbe vágva, a megtisztított hagymát, murkot, zellergyökeret, karalábét egészben rakjuk a levesbe és főzzük tovább meg-meglobbantva.

20 perc múlva adjuk hozzá a még egyszer felébe vágott kelkáposztát. Ugyanakkor tegyük bele a nagyobb méretű csontos húsokat, mint az orját, nyakszirtet és disznófejet, melyet előzőleg leforráztunk. Mindezt főzzük tovább lassú tűzön, állandóan leszedegetve a meggyűlt habot.

Újabb 20 perc múlva a jól átmosott és hosszában kettévágott póréhagymát és a zöldpaprikát egészben, ugyanekkor hozzáadjuk a meglévő kisebb húsdarabokat, majd a fehérrépát újrazsendült levelecskéivel együtt. A habot és a lassan kifőtt zsírt szedjük le a leves tetejéről. Főzzük lassan tovább. Közben két evőkanál lobogó levesben oldjuk fel a sáfrányt, főzzük át 2 percig, majd húzzuk félre hűlni. Egy kis idő múlva adjuk hozzá a pirospaprikát, s keverjük bele a levesünkbe.

Főzzük tovább 15-20 percig. Ezen módszer, és időzítés szerint a zöldségek és csontos húsok körülbelül egyszerre lesznek kész. Ha kell, utánízesítünk.

A laska készítése: A lisztet, tojást a langyos tejjel gyúrjuk össze, nyújtsuk ki vékonyra és vágjuk fel vékonyra (laska, finommetélt vagy csigatészta). Kevés levesben főzzük ki.

Az orjaleves tálalása: Merjük ki a levest a fazékból kanalanként, s szűrjük le dupla fátyolruhán. A megfőtt csontos húsokat és zöldségeket külön-külön tálon adjuk fel. A levest a tésztával együtt szolgáljuk fel. Ecetes tormával, változatos téli házi savanyúsággal és mustárral köríthetjük.

Megjegyzés: A leves nevét a benne főtt húsos gerinccsonttól kapta. Egyik főétele az igazi disznótoros vacsorának. Jó erdélyi házakban friss zöldségféle - póréhagyma, zöldpaprika - mindig található száraz homokba elrakva. Tél közepére ezeknek csodálatos tömör zamatuk lesz. Ha kisebb mennyiségben akarjuk elkészíteni (disznótoros lehetőségek nélkül), erejét és zamatját marhahússal tudjuk pótolni.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. szeptember 17. Szerkesztette: Kovács Enikő
Nézettség: 1,117 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Orjaleves Következő cikk: Pacalleves kolozsváriasan


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: