Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval


Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval

Hozzávalók:

  • 3 kg sütőtök
  • arasznyi póréhagyma
  • 4 evőkanál méz
  • 2 db főtt burgonya
  • 2 db alma
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • fél piros chili
  • olívaolaj vagy tökmagolaj
  • őrölt fehérbors
  • pici őrölt fahéj
  • 2 dl zöldségleves
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 2-3 dl víz vagy tej, vagy ennek keveréke

Elkészítés:

A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélelt tepsire teszek. A sütőt előmelegítem 190-200 C fokra, és megsütöm a tököt. A tök méretétől is függ, hogy mennyi ideig tart, ha vastagabb a húsa, akkor 2,5 óra is lehet.

                           

Ezután késsel-villával elválasztom a tököt a héjától, és egy tálba teszem.

A megpucolt és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzöm, leszűröm, ez rögtön mehet a lábosba, ahol az olajat (tökmag vagy olíva) felmelegítem, hozzáadom a vékonyra vágott póréhagymát, pirítom egy kicsit, majd hozzáadom a megtisztított és kockára vágott almát, a mézet, fűszerezem gyömbérrel, sóval, fahéjjal, chilivel, borssal, és lefedve párolom 5-6 percet.

                           

Ezután felöntöm zöldséglevessel (ez van a fagyasztómban mindig 2 dl-es adagokban), majd belekeverem a sült tökdarabokat is. Mivel elég nagy mennyiséget csináltam, már most látszik, hogy túl sűrű, nem elég a 2 dl zöldséglé, ezt lehet pótolni vízzel is, tejjel is, ki mit szeret. Én öntöttem hozzá 1,5 dl tejet és 1,5 dl vizet.

10 perc főzés bőven elég neki, ezután lehúzom a tűzről, és botmixerrel pépesítem az egészet. Végül visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a tejszínt, és újból felforralom, de most már kevergetni kell, nehogy odakapjon.

                           

Megjegyzés:

Tálaláskor a tetejére cseppenthetünk tökmagolajat, szórhatunk a megsült tökmagból pár szemet, de karikázhatunk rá chilit, vagy tehetünk pár kocka párolt almát is. Gondolkodtam a pirított fenyőmagon vagy mandulaszeleteken, végül tettem egy citromfűbóbitát és 2 chilikarikát.

                           

Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. november 3. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,711 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Korpa-cibereleves Következő cikk: Krumplileves, ahogy a pásztorok csinálták

Forrás:
www.mindmegette.hu


   








Megjegyzések

Katona Annamária
kedd, 2013. november 19. 23:28
Kipróbálva, Isteni! :-P



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: