Csontleves grízgaluskával


Csontleves grízgaluskával

Hozzávalók: 3l-es fazékhoz

2 répa

1 fehér répa

1 szelet zeller

1 tölteni való paprika

½ karaláb

3 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma

1 erős paprika

1 húsos disznócsont vagy lapocka

1 ek só

 

A levescsontot leáztatom hideg vízben kb 1 órára, hogy a víz kiszívja a véres levet belőle, ezt a vizet leöntöm így kevesebbet kell majd habozni a levest. Langyos vízzel újra felengedem és felteszem főni egy 5l-es fazékba. Ahogy fől a habot folyamatosan leszedem róla teaszűrővel egészen addig, amíg el nem kezd forrni.

 

 

Amikor felforrt beleteszek 1 ek sót, ettől el kezd lobogni és újra habosodni, így megint lehabozom majd belepakolom az összes zöldségféleséget, megvárom amíg újra felforr miközben habozom továbbra is, bár a zöldségzöldje és a paprika miatt már nem sok habja lesz, ezek ugyanis nagyon szépen feltisztítják a levest. Amikor újra forr, akkor leveszem a hőmérsékletet olyan kicsire, hogy a leves éppen hogy pöcörögjön. A lassú főzés miatt a leves szép aranyló tiszta és átlátszó lesz. Ha véletlen zavarosnak tűnne a leves, akkor a főzés végén 1dl hideg vizet kell rá önteni, ez azonnal lehúzza a zavarosságot róla, vagy ki kell venni az összes zöldséget és csontot egy szűrőbe, hideg folyóvízzel lemosni, a tűzről félrevett levest pedig jó negyed órán át állni hagyni majd egy másik edénybe óvatosan átönteni miután leülepedett, úgy hogy az alja ne kerüljön az új edénybe.

 

 

Levesbetéthez:

2 db házitojás

búzadara

csipet só

 

A levesbetét csontleves esetén nálam mindig grízgaluska, ehhez 2 db egész házi tojást felverek egy csipet sóval és annyi búzadarát szórok bele, hogy keményebb állagú massza keletkezzen, így főlés közben nem mállik szét a kis galuska. Amikor felforr a sós víz, elkezdem beleszaggatni a grízgaluskát a vízbe, mikor mind belekerült öntök rá egy kicsi olajat, hogy ne ragadjon össze.

 

 

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. november 3.
Nézettség: 2,163 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Csontleves Következő cikk: Csülkös krumplileves


   








Megjegyzések

Katona Annamária
szombat, 2012. november 3. 14:16
Csábítóan néz ki :-P
Gero Tibor
szombat, 2012. november 3. 15:24
Koszi az otletet Heni::)!
Kőrösi Attila
szombat, 2012. november 3. 19:07
Na jó de ez hús leves volt, csak kár, hogy elfogyott!
Kőrösi Attila
vasárnap, 2012. november 4. 07:56
FORRÁS:Heni konyhája!!!!




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: