Hozzávalók:
1 kanál köménymag,
1 fej hagyma,
1 kanál olaj,
1 kanál liszt,
½ pohár bor,
½ pohár tejföl.
zöldpetrezselyem,
ételízesítő, só és pirított zsemlemorzsa szükséges.
Előkészítés:
Elsőként a hagymát apróra vágjuk és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk.
Hozzávalók:
1 kanál köménymag,
1 kanál zsír vagy 2 kanál olaj,
½ fej hagyma,
1 kanál liszt,
zöldpetrezselyem,
pirított zsemlemorzsa és
ízlés szerint kevés ételízesítő valamint só szükséges.
Elkészítés:
A köménymag felét egy liter vízben, 4-5 szál zöldpetrezselyemmel és hagymával egy fél óráig forraljuk. A másik felét mozsárban finomra törjük és átszitáljuk.
Hozzávalók: 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál köménymag, késhegynyi bors, só, pici zöldpetrezselyem, 1 csésze galuska vagy csipetke
Elkészítése: Az olajból és lisztből barna rántást készítünk reszelt hagymával, egy kanál köménymaggal, késhegynyi borssal. Hideg vízzel felengedjük, tovább főzzük, majd leszűrhetjük, ha a köményt nem akarjuk a levesben hagyni.
Hozzávalók
10 dkg karfiol
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
10 dkg vaj
1 dl tejszín
provence-i fűszerkeverék
bors
só
barna kenyér
Elkészítése:
Készítsük el a levest, tegyük a vajat a fazékba, tegyük bele a feldarabolt, megtisztított zöldségeket. Pároljuk meg a zöldségeket. Sózzuk meg egy picit párolás közben. Öntsünk rá kb.
Hozzávalók:
1 db kb. 1,5 kg-os ponty,
1 fej hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
fél citrom,
1 dl tejföl,
só,
őrölt tárkony,
pirospaprika,
fehér bors,
babérlevél,
1 halászlé kocka,
1 dl száraz fehér bor.
Ez egy isteni krémleves! A karfiol, a koriander, és a lazac nagyon jól kiegészítik egymást. Az ötletes tálalás pedig igazán fejedelmi fogássá teheti ezt a levest.
Hozzávalók:
3 kg sütőtök
arasznyi póréhagyma
4 evőkanál méz
2 db főtt burgonya
2 db alma
1 mokkáskanál gyömbér
fél piros chili
olívaolaj vagy tökmagolaj
őrölt fehérbors
só
pici őrölt fahéj
2 dl zöldségleves
1-1,5 dl tejszín
2-3 dl víz vagy tej, vagy ennek keveréke
Elkészítés:
A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélel...
Hozzávalók: 1 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 kg krumpli, 1,5 l tejsavó, só, bors
Elkészítése: A megtakarított és apróra szeletelt zöldségeket egy kanálnyi forró zsírban megforgatjuk, majd 1 liter vízzel felengedjük. Mikor felforrt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott krumplit. Néhány lobbanás után megsózzuk, megborsozzuk.
Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg
Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe teszzük, hogy fehér maradjon.