Magyar konyha - Receptek - Levesek

   

Köménymagleves
Hozzávalók: 1 kanál köménymag, 1 fej hagyma, 1 kanál olaj, 1 kanál liszt, ½ pohár bor, ½ pohár tejföl. zöldpetrezselyem, ételízesítő, só és pirított zsemlemorzsa szükséges. Előkészítés: Elsőként a hagymát apróra vágjuk és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk.
Köménymagleves (rántott leves)
Hozzávalók: 1 kanál köménymag, 1 kanál zsír vagy 2 kanál olaj, ½ fej hagyma, 1 kanál liszt, zöldpetrezselyem, pirított zsemlemorzsa és ízlés szerint kevés ételízesítő valamint só szükséges. Elkészítés: A köménymag felét egy liter vízben, 4-5 szál zöldpetrezselyemmel és hagymával egy fél óráig forraljuk. A másik felét mozsárban finomra törjük és átszitáljuk.
Köménymagleves 2
Hozzávalók: 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál köménymag, késhegynyi bors, só, pici zöldpetrezselyem, 1 csésze galuska vagy csipetke Elkészítése: Az olajból és lisztből barna rántást készítünk reszelt hagymával, egy kanál köménymaggal, késhegynyi borssal. Hideg vízzel felengedjük, tovább főzzük, majd leszűrhetjük, ha a köményt nem akarjuk a levesben hagyni.
Könnyű nyári zöldségleves (videó)
Hozzávalók 10 dkg karfiol 10 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa 10 dkg zeller 10 dkg vaj 1 dl tejszín provence-i fűszerkeverék bors só barna kenyér Elkészítése: Készítsük el a levest, tegyük a vajat a fazékba, tegyük bele a feldarabolt, megtisztított zöldségeket. Pároljuk meg a zöldségeket. Sózzuk meg egy picit párolás közben. Öntsünk rá kb.
Korhely halászlé
Hozzávalók: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, őrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor.
Korianderes karfiolkrémleves füstölt lazaccal
Ez egy isteni krémleves! A karfiol, a koriander, és a lazac nagyon jól kiegészítik egymást. Az ötletes tálalás pedig igazán fejedelmi fogássá teheti ezt a levest.
Korpa-cibereleves
Hozzávalók: 2 murok, 1 petrezselyemgyökér, 2 zeller, negyed fej káposzta, 1 karalábé, 15 dkg liszt, 15 dkg zsír, só, bors, menta, majoránna, lestyán, 15 dkg túró, fél dl tejföl, kapor, 2 tojás, 5 dl korpacibere, 1 fej hagyma Elkészítése: Vágjuk apróra a zöldségeket, pároljuk meg 8 dkg zsírban, hintsünk rá 3 dkg lisztet és pároljuk tovább.
Krémes-édes sütőtökleves minden földi jóval
Hozzávalók: 3 kg sütőtök arasznyi póréhagyma 4 evőkanál méz 2 db főtt burgonya 2 db alma 1 mokkáskanál gyömbér fél piros chili olívaolaj vagy tökmagolaj őrölt fehérbors só pici őrölt fahéj 2 dl zöldségleves 1-1,5 dl tejszín 2-3 dl víz vagy tej, vagy ennek keveréke Elkészítés: A tököt megmosom, feldarabolom, a magját kiveszem, és mindent egy sütőpapírral bélel...
Krumplileves, ahogy a pásztorok csinálták
Hozzávalók: 1 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 kg krumpli, 1,5 l tejsavó, só, bors Elkészítése: A megtakarított és apróra szeletelt zöldségeket egy kanálnyi forró zsírban megforgatjuk, majd 1 liter vízzel felengedjük. Mikor felforrt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott krumplit. Néhány lobbanás után megsózzuk, megborsozzuk.
Küküllőmenti almaleves
Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe teszzük, hogy fehér maradjon.

140 cikk | 8 / 14 oldal