Magyar konyha - Receptek - Mártások

   

Oreganopác
Hozzávalók 2 ek olaj,  2 ek kefir,  késhegynyi õrölt feketebors,  1 ek oreganolevél (szárított),  2 tk citromlé,  1 ek mustár,  1 ek grappa. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem.
Pesto
Hozzávalók 2 csomó bazsalikom,  10 dkg piniamag (fenyõmag),  5 dkg juhsajt,  12-15 fokhagymagerezd,  "extra vergine" olivaolaj. A bazsalikomot a juhsajttal, a fenyõmaggal és a fokhagymával egy mozsárban durván összetörni. Az egészet egy tálba tenni és az olivaolajjal kásaszerû pasztává keverni.
Tartármártás
Hozzávalók 1 tojás sárgája,  0,5 dl olívaolaj,  0,5 dl naprafrgóolaj,  1 kiskanál mustár,  1 kis gerezd fokhagyma,  pár csepp citromlé, só, bors, mustár,  2 nagy evőkanálnyi creme fraiche, apróra vágott petrezselymet Elkészítése: Keverjük össze a két olajat Adjuk a tojássárgájához a mustárt és pár csepp citromlevet, a felaprított fokhagymát Habverővel folyamato...
Tejszínes torma
Hozzávalók 20 dkg reszelt torma,  3 dl tejszín,  1 ek cukor,  1 ek citromlé. A tejszínt habbá verni, majd óvatosan hozzákeverni a citromlével és cukorral megenyhített frissen reszelt tormát.
Tzatziki
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk, pita kenyérrel. Hozzávalók 1 pohár joghurt,  1 közepes salátauborka,  4-5 gerezd fokhagyma,  1 ek olivaolaj,  pár csepp citromlé, só. A hámozott uborkát egy durva reszelõn lereszelni és kinyomni.
Vinaigrette mártás
Hozzávalók: 1 finomra vágott vöröshagyma 2 evõkanál Dijoni mustár 2 evõkanál citromlé 1 dl tejföl csipetnyi pirospaprika só bors Elkészítés: A hagymát és mustárt összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a citromlét, sót, borsot, majd habverõvel összekeverjük. Folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejfölt, meghintjük paprikával, ízlés szerint ízesítjük. Salátára öntjük.

16 cikk | 2 / 2 oldal