Önmagában, pirítós kenyérrel és sajttal is jó, de alapvetően főtt húsokhoz szokás tálalni.
Hozzávalók:
- 40 dkg meggy
- 10 dkg cukor
- 6-8 szem szegfűszeg
- egy kis darab fahéj
- 1 citrom
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl vörösbor
- 2 dl tejföl.
Elkészítés:
A fűszerekből kivonatot készítünk, a fahájat, a szegfűszeget citromkarikával, egy kis reszelt citromhéjjal kevés vízben felforraljuk, leszűrjük. A magozott meggyel, cukorral, vörösborral és egy csipetnyi sóval a fűszeres levet forraljuk. A habarást a mártáshoz tejfölből és lisztből készítjük: a tejfölhöz a lisztet finoman adagolva kikeverjük, a főzőlével hígítjuk, majd a meggyhez öntjük kevergetés közben. Újra felforraljuk, ha szükséges, még lehet cukrozni, citromlével savanyítani. Végül keverjük hozzá a tejszínt.
Forrás:
mindmegette.hu