Magyar konyha - Receptek - Sütemények

   

Hamiskás mézes
Hozzávalók 1 készen vett mézeslap (4db-os) 5dl 2,8%-os tej 4 ek búzadara 2 ek vaníliás puding (kb 2/3 zacskó) 5 ek kristálycukor sárgabarack lekvár 1 rumaroma+1 dl tej 16 db babapiskóta 20 dkg tortabevonó+6 ek étolaj 20 dkg margarin   Ez a süti villámgyorsan elkészül, nem kell sütni csak szépen összerakni mindent. Először elkészítem a krémet, mert ennek még hűlnie is kell.
Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették
Ez a recept egy igazi régi recept, anyósom és az ő anyukája, az én nagymamám és a dédim is így csinálta a linzert.   Hozzávalók:  50 dkg liszt 15 dkg zsír 1 egész nagy tojás 1 sütőpor 25 dkg porcukor kb fél dl fehérbor vagy házi tej 2kg alma 1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor 2-3 ek gríz   Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot.
- Bevezetés a sütés rejtelmeibe -
Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat.
A "Csiga" sütemény (1929)
Mulicz Károly: Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a "Csiga" sütemény receptjét, íme: Veszünk fél kilogram lisztet, egy vizespohár tejfelt, egy vizespohár zsírt, hidegen szétmorzsolunk 2 deka élesztőt, kevés sóval és 2 tojással az egésszet jól összegyúrjuk.
A Nagybányai tepertős pogácsa (1929)
Mulicz Károly: Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a Nagybányai tepertős pogácsa receptjét, íme: Fél kiló lisztet, egy tojás sárgáját, 1 evőkanál rumot, 1 tetejes kávéskanál sót, 1 késhegynyi szóda bikarbónát, annyi hideg vizzel gyúrunk össze,hogy írós-vajas tészta keménységű legyen.
A tökéletes kakaós csiga receptje
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették. A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.
Áfonyás-csokis piskótatekercs
Hozzávalók: A tésztához: 3 dkg étcsokoládé 4 db normál tojás 6 dkg puha vaj 8 dkg porcukor 6 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor 1 evőkanál kakaópor pici só 1 evőkanál rum a tészta locsoláshoz A töltelékhez: 2,5 dl tejszín 1 csomag habfixáló 5 + 5 dkg áfonya 20 dkg mascarpone 10 dkg porcukor 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor A tetejére: porcukor tejszínró...
Almás béles
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 25 dkg cukor 3 tojás 1 cs. vaníliás cukor 1 cs. sütőpor 2 evők. tejföl Töltelék: 1 kg alma meghámozva, lereszelve 10 dkg darált dió 20 dkg cukor 1 citrom leve, héja 1 teásk. fahéj Kenéshez: 1 tojás A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a vajat, majd elmorzsoljuk.
Almás fahéjkocka
Hozzávalók: 4 tojás, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj, 6 evőkanál tej, 6 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só, 4 savanykás alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, a tetejére kevés fahéjas porcukor, a tepsihez vaj és liszt. Szögletes, hosszúkás tepsit vajjal kikenünk, liszttel beszórjuk.
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók: 4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfűszeg, csipet só, 4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél, 2 evőkanál törött mandula, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt.

381 cikk | 1 / 39 oldal