Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 1 kg cseresznye
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére 1 tojás
A lisztbe beleszórjuk a sütőport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
A cseresznyét kimagozzuk.
A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük.
Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra. A tetejét porcukorral elkevert darált dióval meghinthetjük.