- Bevezetés a sütés rejtelmeibe -


- Bevezetés a sütés rejtelmeibe -

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb időt töltünk a konyhában, és valljuk be hogy nem is tudunk olyan süteményeket enni amit Édesanyánk, Nagyanyánk készített. Ki ne emlékezne a mama sütijére, azokra az ízekre, azokra a vasárnapokra, azokra a süteményekre. Mesélünk gyerekeinknek, barátainknak, hogy bezzeg a Mama az tudott sütni és milyen finomakat, milyen jókat. Most itt a lehetőség hogy mi is készítsünk olyan finom sütiket, édességeket, amit majd a gyermekeink, unokáink is emlegetni fognak.

Néhány jó tanács:

A lisztet sütés előtt szitáljuk át ennek az a szerepe hogy a liszt levegőhöz jusson és így erősebb lesz a tészta.

Mindig szoba hőmérségletű alapanyaggal dolgozzunk, kivéve ha a recept nem másképpen rendelkezik.

A tojásokat mindig egyesével külön edénybe törjük fel

Ha élesztővel dolgozunk akkor nem elég a receptekben írt kelési időt tartani figyelni kell a tésztát mert a kelési idő függ a külső hőmérséglettől is melegben hamarabb hűvösben később kel meg a tésztánk.

Ha sütőporral dolgozunk akkor ahogy a tészta elkészült már süthetjük is. Mert a sütőpor hő hatására széndioxidot fejleszt és ez növeli a tésztánk térfogatát. Ha kevés sütőport használunk akkor a tésztánk sütés után „bodagos”lesz. Egy csomag sütőport

általában fél kiló liszthez kell számítani.

Zsiradék ez lehet margarin, vaj, zsír, étolaj, háj, ezek szerepe a tésztánkban nem más mint az hogy a tésztánk omlósabb ízesebb legyen.

Töltelékek, ezek sokfélék lehetnek ilyenek a lekvárok, dzsemek, az ízek, a mák, dió, a tök, a gyümölcsök és számos más alapanyag. Ezeknél arra kell figyelni hogy némelyik mesterséges színezőt vagy tartósítószert tartalmaz és lehet hogy hő hatására ezek elvesztik vagy megváltoztatják tulajdonságukat, ez általában abban nyilvánul meg hogy a töltelék keserűvé válik. Ezt csak a gondos alapanyag megválasztással tudjuk elkerülni, ez nem más mint olyan terméket vásárolunk amiben a lehető legkevesebb az

úgy nevezett E szám.

Diabétesz. Sajnos sok ilyen beteg van de nekik sem kell lemondani a Mama sütijéről mert számukra is közlünk sütemény recepteket.

Halotti tor=Magyar Sütemények

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2009. október 5. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,470 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették Következő cikk: A "Csiga" sütemény (1929)


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: