A Nagybányai tepertős pogácsa (1929)


A Nagybányai tepertős pogácsa (1929)

Mulicz Károly:

Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a Nagybányai tepertős pogácsa receptjét, íme:

  • Fél kiló lisztet,
  • egy tojás sárgáját,
  • 1 evőkanál rumot,
  • 1 tetejes kávéskanál sót,
  • 1 késhegynyi szóda bikarbónát,
  • annyi hideg vizzel gyúrunk össze,hogy írós-vajas tészta keménységű legyen.

Mikor már hólyagos, betakarva pihenni tesszük. Huszonöt deka tepertőt megdarálunk. A tésztát félórai időközönként háromszor kinyújtjuk.

Minden kinyújtáskor rákenjük a darált tepertő egy harmad részét és összehajtogatjuk. A harmadszori összehajtás utáni 30 perces pihenő végén 1 cm vastagra nyújtjuk,fánkszaggatóval kiszúrjuk,reszelővel a tetejét megnyomjuk,tojással bekenjük és zsirozott plén sütjük.

Nagyon forróra előmelegitett sütőbe tesszük,majd mérsékelt tűznél sütjük.

Jó étvágyat!


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. február 3. Szerkesztette: Mulicz Karoly
Nézettség: 3,363 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: A "Csiga" sütemény (1929) Következő cikk: A tökéletes kakaós csiga receptje


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: