Mulicz Károly:
Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a Nagybányai tepertős pogácsa receptjét, íme:
- Fél kiló lisztet,
- egy tojás sárgáját,
- 1 evőkanál rumot,
- 1 tetejes kávéskanál sót,
- 1 késhegynyi szóda bikarbónát,
- annyi hideg vizzel gyúrunk össze,hogy írós-vajas tészta keménységű legyen.
Mikor már hólyagos, betakarva pihenni tesszük. Huszonöt deka tepertőt megdarálunk. A tésztát félórai időközönként háromszor kinyújtjuk.
Minden kinyújtáskor rákenjük a darált tepertő egy harmad részét és összehajtogatjuk. A harmadszori összehajtás utáni 30 perces pihenő végén 1 cm vastagra nyújtjuk,fánkszaggatóval kiszúrjuk,reszelővel a tetejét megnyomjuk,tojással bekenjük és zsirozott plén sütjük.
Nagyon forróra előmelegitett sütőbe tesszük,majd mérsékelt tűznél sütjük.
Jó étvágyat!