Tejfölös/Szalonnás pompos avagy kenyér lángos


Tejfölös/Szalonnás pompos avagy kenyér lángos

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt (jelen esetben tönköly fehérliszt)
  • 1 db nagyobb héjában főtt krumpli kihűtve, összetörve
  • fél csomag élesztő (friss vagy instant)
  • só, 1 evőkanál olaj
  • tej, langyos víz

A tetejére

  • 3,5 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt füstölt trappista
  • 3 nagy fej hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna (jelen esetben kevéssé húsos, de annál finomabb vállaji sváb szalonna)

Elkészítés:

Ha friss élesztővel dolgozom, az kevés cukros langyos tejben felfuttatom. A szárítottat egyenesen a liszthez lehet adni, nem kell felfuttatni. A lisztből, krumpliból,olajból, élesztőből, megfelelő sózás után (vigyázat, célszerű kóstolni, mert gyakran jártam úgy, hogy nem lett elég sós a tészta) tésztát készítek annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nem túl lágy állagú legyen. Letakarva kétszeresére kelesztem.

A feltéthez a szalonnát kisebb kockákra vágva kiolvasztom (ha húsos szalonna van a birtokunkban, ez elmaradhat), a pörcöt kiszedem, félreteszem. Egy evőkanál szalonnazsíron aranybarnára pirítom a félfőre vágott hagymát, sózom, hozzákeverem a szalonnapörcöt.

A tejfölt a szétnyomott fokhagymával, sóval, reszelt sajttal kikeverem.

A kinyújtott, tepsibe fektetett tésztát megkenem nem túl vastagon fokhagymás tejföllel, rákanalazom a hagymás-szalonnás keveréket. Ha maradna a tejfölből, megpettyezem vele a tetejét és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

Lehet rá tenni apróra vágott sonkát, füstölt húst, kolbászt is. Ajánlom baráti beszélgetések borozgatások mellé, kitűnő vendégváró, nagyon eteti magát.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,714 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Tejfölös krémes Következő cikk: Tejszínes-csokis-diós kocka


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: