Aranygaluska


Aranygaluska

Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.

Hozzávalók (6 adaghoz)

A tésztához:

  • 250 g liszt (BL55)
  • 25 g porcukor
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 3 g só
  • 1 db egész tojás
  • 110-120 ml tej
  • 1 db citrom héja

A vaníliasodóhoz:

  • 750 ml tej
  • 1 db vaníliarúd belseje
  • 6 db tojássárga
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • kevés rum

A szóráshoz, kenéshez:

  • 110 g darált dió
  • 90 g kristálycukor
  • olvasztott vaj

Elkészítés

  1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
  2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
  3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.
  4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
  5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.
  6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
  7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
  8. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
  9. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
  10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
  11. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
  12. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,168 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Aranygaluska Következő cikk: Árvácska süti


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: