Ismét egy klasszikus. Ha jól van elkészítve, ellenállhatatlan finomság, bár tény hogy nem kifejezetten fogyókúrás édesség, de nem is ezért kell kedvelni.
Hozzávalók (6 adaghoz)
A tésztához:
- 250 g liszt (BL55)
- 25 g porcukor
- 25 g vaj
- 20 g élesztő
- 3 g só
- 1 db egész tojás
- 110-120 ml tej
- 1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
- 750 ml tej
- 1 db vaníliarúd belseje
- 6 db tojássárga
- 50 g cukor
- 40 g liszt
- kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
- 110 g darált dió
- 90 g kristálycukor
- olvasztott vaj
Elkészítés
- Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
- Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
- Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.
- Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
- A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.
- Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
- Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
- Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
- A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
- Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
- A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.