Vargabéles


Vargabéles

A hungarikumok legnagyobbika! A vargabéles elkészítése egyszerű, és eperöntettel gazdagítva egyszerűen frenetikus! Kihagyhatatlan desszert!

Elkészítési idő: kb 70 perc

Hozzávalók (8 adaghoz)

A tésztához:

  • réteslap
  • 100 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 125 g száraz, szélesmetélt tészta
  • 300 g félzsíros tehéntúró
  • 50 g cukor
  • 50 g tejföl
  • 25 g vaj
  • 2 db tojás kettéválasztva
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • ízlés szerint mazsola

Az eperöntethez:

  • 390 g eper (akár mirelit is lehet)
  • 90 g cukor

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
  2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
  3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve, kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
  4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
  5. Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöbítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
  6. A túrót villával áttörjük.
  7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
  8. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
  9. A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
  10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
  11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk.
  12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
  13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
  14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntet. Az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
  15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.

Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,417 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Vaníliás profiterol csokiöntettel Következő cikk: Viktória torta


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: