Kakaós kalács


Kakaós kalács

lkészítési idő: kb 190 perc

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:

  • 500 g liszt (BL80)
  • 100 ml kefir, vagy joghurt
  • 100 ml tej
  • 100 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 db egész tojás
  • 70 g olvasztott vaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 15 g élesztő
  • 1 késhegynyi aszkorbin sav (elhagyható, patikában beszerezhető)
  • 50 g mazsola (elhagyható)

A kakaós tészta ízesítéséhez:

  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 evőkanál langyos víz

Elkészítés

  1. A kenyérsütőgépbe rakjuk, a tejet, a kefirt, a cukrot, vaníliás cukrot, a kissé felvert tojást, valamint az élesztőt. Aztán a lisztet, az aszkorbinsavat, a kókusz reszeléket, és a sót. Elindítjuk a dagasztást, és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat.
  2. Kb 20 percig dagasztjuk a tésztát, majd 20 percig a gépben kelesztjük, és újra 20 percig dagasztjuk. A második dagasztás 15. percében kivesszük a tésztát a gépből. Megfelezzük, és az egyik felét a vízzel kikevert kakaóval visszarakjuk a gépbe és további 5 percig dagasztjuk. Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk.
  3. Kivesszük a kakaós tésztát, és azt is kinyújtjuk.
  4. A két tésztát egymásra fektetjük, a világos legyen alul. Ezután feltekerjük a tésztákat.
  5. S alakban meghajtjuk, és visszatesszük a kenyérsütőgépbe, a kikapcsolt gépben hagyjuk megkelni kb 70 perc alatt.
  6. Mikor az üst tetejétől kb 2 cm-re érne, rákapcsoljuk a sütést. Kb 50-60 percig sütjük - közepes szín programon. Az 50. percnél ellenőrizzük, és ha szükséges, még 10 percig tovább sütjük.
  7. Torta rácson hagyjuk kihűlni, állítva, mert ha oldalára fektetjük behorpadhat.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. február 20. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,512 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Kakaós Csiga Következő cikk: Kakaós ostoros kalács


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: