Ez a kedvelt sütemény egy cigányprímás nevét viseli, aki Párizsban megszöktetett egy hercegnőt.
A sütemény elkészítése elég munkaigényes.
Hozzávalók:
tészta:
- 7 tojás,
- 250 g cukor,
- 120 g liszt,
- 70 g kakaó,
- 50 g mogyoró,
- 1 zacskó vaníliás cukor,
- csipet só.
töltelék:
- 750 ml tejszín,
- 150 g porcukor,
- 150 g kakaó.
bevonómáz:
- 150 g étcsokoládé,
- 100 g vaj.
Elkészítés:
Feltörjük az előzetesen szobahőmérséklete tartott tojásokat, külön tálakban gyűtjük a fehérjéket és a sárgájákat. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és elektromos habverővel verjük legalább 15 percen keresztül. Akkor jó, ha a massza majdnem fehérré válik és a habverőt megemelve szalagként csorog vissza. Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a vaníliás cukorral együtt, közben a habverővel folyamatosan eldolgozzuk. A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót, és a jól átmosott és megszárított habverővel keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához,alulról felfelé kavargatva. Forgassuk bele a darált mogyorót.
Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát, középre beleöntjük a tésztát. Mivel folyékony, magától egyenletesen szét fog terülni. A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy a tészta jól elrendeződjön benne, aztán beletesszük a már előmelegített sütőbe, kb.30 percre. Meggyőződünk róla, hogy a tészta megsült-e: a közepébe nyársat szúrunk, majd kihúzzuk, és ha száraz, akkor elkészült a tészta. Kivesszük a tésztát a sütőből, kikapcsoljuk a pántot, kicsúsztatjuk a tésztát egy sütményrácsra, majd hagyjuk kihűlni.
A töltelék krém elkészítése: A jéghideg tejszínt lehűtött tálba öntjük, alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverővel, hozzáadjuk a már előzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot. Fedjük le frissentartó fóliával, majd tegyük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihűlt tésztát, beleöntjük a töltelék krémet, majd spatulával egyenletesen szétkenjük.
A bevonómáz elkészítése: Az étcsokoládét darabokra törjük és egy fazékba tesszük, szintén darabokban hozzáadjuk a vajat. Az egészet gőz fölött, folytonosan kevergetve megolvasztjuk. Amikor a csokoládé felolvadt, levesszük a fazekat a gőzről és alaposan felverjük a kézi habverővel, majd hagyjuk kihűlni.
A tortát sütményrácsra helyezzük és bevonjuk a csokoládémázzal. Elsimítjuk az első réteget és hagyjuk megdermedni, majd rákenjük a következő réteg csokoládémázat. Addig folytatjuk, amíg szilárd és vastag csokoládéréteget nem kapunk. A tortát a hűtőbe tesszük és hagyjuk megszilárdulni. Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, és a süteményt nagy kockákra vágjuk.