Rigó Jancsi


Rigó Jancsi

Ez a kedvelt sütemény egy cigányprímás nevét viseli, aki Párizsban megszöktetett egy hercegnőt.

A sütemény elkészítése elég munkaigényes.

Hozzávalók:

tészta:

  • 7 tojás,
  • 250 g cukor,
  • 120 g liszt,
  • 70 g kakaó,
  • 50 g mogyoró,
  • 1 zacskó vaníliás cukor,
  • csipet só.

töltelék:

  • 750 ml tejszín,
  • 150 g porcukor,
  • 150 g kakaó.

bevonómáz:

  • 150 g étcsokoládé,
  • 100 g vaj.

Elkészítés:

Feltörjük az előzetesen szobahőmérséklete tartott tojásokat, külön tálakban gyűtjük a fehérjéket és a sárgájákat. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és elektromos habverővel verjük legalább 15 percen keresztül. Akkor jó, ha a massza majdnem fehérré válik és a habverőt megemelve szalagként csorog vissza. Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a vaníliás cukorral együtt, közben a habverővel folyamatosan eldolgozzuk. A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót, és a jól átmosott és megszárított habverővel keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához,alulról felfelé kavargatva. Forgassuk bele a darált mogyorót.

Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát, középre beleöntjük a tésztát. Mivel folyékony, magától egyenletesen szét fog terülni. A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy a tészta jól elrendeződjön benne, aztán beletesszük a már előmelegített sütőbe, kb.30 percre. Meggyőződünk róla, hogy a tészta megsült-e: a közepébe nyársat szúrunk, majd kihúzzuk, és ha száraz, akkor elkészült a tészta. Kivesszük a tésztát a sütőből, kikapcsoljuk a pántot, kicsúsztatjuk a tésztát egy sütményrácsra, majd hagyjuk kihűlni.

A töltelék krém elkészítése: A jéghideg tejszínt lehűtött tálba öntjük, alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverővel, hozzáadjuk a már előzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot. Fedjük le frissentartó fóliával, majd tegyük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihűlt tésztát, beleöntjük a töltelék krémet, majd spatulával egyenletesen szétkenjük.

A bevonómáz elkészítése: Az étcsokoládét darabokra törjük és egy fazékba tesszük, szintén darabokban hozzáadjuk a vajat. Az egészet gőz fölött, folytonosan kevergetve megolvasztjuk. Amikor a csokoládé felolvadt, levesszük a fazekat a gőzről és alaposan felverjük a kézi habverővel, majd hagyjuk kihűlni.

A tortát sütményrácsra helyezzük és bevonjuk a csokoládémázzal. Elsimítjuk az első réteget és hagyjuk megdermedni, majd rákenjük a következő réteg csokoládémázat. Addig folytatjuk, amíg szilárd és vastag csokoládéréteget nem kapunk. A tortát a hűtőbe tesszük és hagyjuk megszilárdulni. Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, és a süteményt nagy kockákra vágjuk.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 14. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,981 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Ribizli-fehércsokoládé pite (liszt nélkül) Következő cikk: Rigó Jancsi meggyel gazdagítva


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: