Kürtőskalács


Kürtőskalács

A Székelyföldről származó kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen a székelyek a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, a kürtőskalács sütőfa nagysága és átmérője is erre utal. A leleményes székely a keményfa parazsát, amit a főzéshez és melegedéshez használt, még valamire fel akarta használni.

Kürtőskalácsnak nevezzük azt a fahengerre tekert kelt tésztát, amelyet kristálycukorba forgatunk és a cukor sütés közben rákaramelizálódva, szép mázas fényt ad az elkészült süteménynek. Az a fahengerre tekert kelt tészta, amelyen nincs cukormáz, vagyis utólag porcukorral szórják meg, nem minősül kürtőskalácsnak.

A kürtőskalácsot nagyobb családi ünnepekre készítették (esküvőre, keresztelőre, fontos vendég fogadására).

Székelyföldön napjainkban is él ez a hagyomány.

A kürtös kalács, amiről a különböző lexikonokban olvashatunk, a kürtről kapta a nevét. Az évtizedek elteltével, ahogy a Székelyföldön készített kürtőskalács egyre nagyobb teret hódított, és Erdélyben is elterjedt, megváltozott, a sütőfa vastagsága kisebb lett, a kalács készítése is másként történt, így formája inkább már csak kürtre (mint hangszer) hasonlított, ezért is írják így: kürtös kalács.

Erről az elterjedésről a lexikonok is írnak: a bukovinai székelyek is készítettek kürtös kalácsot. A bukovinai székelyek Székelyföldről menekültek, hagyományaikat magukkal vitték, de az idők során az eredeti méretek megváltoztak, ahogy a készítési mód is. Ahol nem volt keményfa, ott cserépborítást vagy agyagból készült hengert használtak, vagy lemezből készítettek hasonló formájú hengert. Ezen eszközökre tekert tésztának más íze volt.

A különböző változatok csak annyiban egyeznek meg, hogy a tésztát valamire rátekerik, pl. kukoricacsutkára - kóróra, és ez által a sütemény közepe lyukas marad. Nevük is változó, az így készült süteményt a Dunántúlon dorongfánknak, botratekercsnek nevezik, valószínűleg innen kerülhetett át Brünn vidékére is, ahol "Baumkuchen"-nek nevezik, a sütemény formája fatörzsre hasonlít, az egymás utáni sült rétegek rajzolják ki az évgyűrűket. Az angolok, litvánok, svédek is készítenek hasonló "lyukas" süteményt, "Treecake" néven; ez a fajta már inkább egy fenyőfára hasonlít. Ezek a változatok piskótaszerű masszából készülnek.

Hozzávalók:

  • 1 kiló finom liszthez
  • 6 egész tojás,
  • 1 nagy kanál irós-vajat,
  • 3 deka élesztô,
  • 3/4 liter meleg tej,
  • kevés cukor,
  • mandula,
  • só.

Elkészítés:

Egy kiló finom liszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál irós-vajat, 3 deka élesztőt, 3 negyed liter meleg tejet, kevés cukrot és megfelelő sót. Ezeket jól fel kell egyeliteni, illetve legalább egy óra hosszáig dagasztani, mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig meg kelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. E tésztát, szabad tűznél parázs mellett kell sütni; de sütőben is kínozza némelyik. A kürtös-kalács sütése e célra készített hosszúnyelü fán történik. Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott hosszu tészta szálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben, egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. Tojás fehéréből verjünk habot és habba mártott tollal kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával és a mandulát kézzel tapogassuk bele. A kürtös-kalácsot akár sütőben akár szabad tűz mellett sütjük, mindkét esetben folytonosan forgatni valamint meleg zsírba mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, a míg szépen egyenlően megpirul, mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé asztalhoz kell ütni, úgy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész kürtös-kalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, a míg mind kisül. A kürtös-kalácsot lehet mandula nélkül is sütni, úgy, hogy csakis cukros tojás sárgájával kenjük be.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 14. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,285 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Kukucskáló túrós, meggyel Következő cikk: Legényhódító sütemény


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: