Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet!
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 6 db szikkadt vizes kifli,
- 450 ml tej,
- 1 rúd vanília belseje, és héja
- 40 g vaj,
- 75 g darált mák,
- 75 g porcukor,
- 4 evőkanál méz,
- 1 db citrom reszelt héja,
- késhegynyi őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.
A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.
Ha felforrt, kivesszük belőle a vanília rudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!), hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.
Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan).
A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc).
A kész gubát melegen tálaljuk.