Mákos guba


Mákos guba

Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet!

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 6 db szikkadt vizes kifli,
  • 450 ml tej,
  • 1 rúd vanília belseje, és héja
  • 40 g vaj,
  • 75 g darált mák,
  • 75 g porcukor,
  • 4 evőkanál méz,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg.

Elkészítés:

Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.

A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.

Ha felforrt, kivesszük belőle a vanília rudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!), hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.

Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan).

A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc).

A kész gubát melegen tálaljuk.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 14. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,355 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Madártej szelet Következő cikk: Mákos guba vaníliapudinggal


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: