Ezekből a csokis kockákból, amelyek csak 81 kilokalóriát és 1 grammnál alig több zsírt tartalmaznak, bűntudat nélkül ehetünk annyit, amennyi csak jólesik. Nem kell számolni, mennyi fogyott el, élvezzük inkább a csokoládé felséges ízét!
Hozzávalók 5 személyre:
- 50 dkg sütőporral kevert liszt (önkelő liszt)
- 21 dkg kakaópor és még 2 kiskanálnyi
- 10 evőkanálnyi író
- 2 és 1/2 evőkanál instant kávé
- 50 dkg porcukor
- 29 dkg világosbarna cukor
- 70 dkg almaszósz
- 5 kiskanál vaníliaeszencia
- 5 db tojásfehérje
- 21 dkg étcsokidarabka
- 2 és 1/2 evőkanál porcukor
Elkészítés
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük, (gázsütőnél 3-as fokozat). Fóliával kibélelünk egy 20 cm széles, négyszögletes sütőformát, úgy, hogy a fólia széléből 2,5 cm-t szabadon hagyunk. Egy nagy tálban összeszitáljuk a lisztet 8,5 dkg kakaóporral. Közben egy kis lábasban, lassú tűzön felolvasztjuk a kávét az íróban.
Egy másik tálban összekeverjük a porcukrot és a barna cukrot az almaszósszal, a kávés íróval, valamint a vaníliaeszenciával. Hozzáadjuk a kakaós lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta éppen csak összeáll. A tojásfehérjéből puha habot verünk, amelyet a csokidarabkákkal együtt óvatosan a masszába forgatnunk.
A tésztát a sütőformába borítjuk. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg éppen csak megszilárdul (vigyázzunk, ne süssük túl!). A formában 15 percig hűlni hagyjuk, majd kiemeljük belőle, és a rácsra helyezzük, hogy kihűljön. Meghintjük porcukorral és kakaóporral. Négy centiméteres kockákra vágjuk, és tálaljuk.