Rumos csokoládéfelfújt


Rumos csokoládéfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál vaj
  • 6 evőkanál finom kristálycukor
  • 2 és 3/10 dl tej
  • 10 dkg enyhén keserű csokoládé
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál sűrű tejszín
  • 3 evőkanál rum
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

Négy 2 dl-es vagy hat 1,5 dl-es szufléformát kikenünk vajjal, és egyenletesen beszórjuk 2 evőkanál cukorral.

Kis lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk a tejet. A csokoládét darabokra tördeljük és a tejbe tesszük. Amint a tej felforr, levesszük a tűzhelyről, lefedjük, és 2–3 percig állni hagyjuk, míg a csokoládé elolvad.

Szétválasztjuk a tojásfehérjét és -sárgáját. A fehérjéket egy nagy száraz keverőtálba öntjük és félretesszük. 3 tojássárgáját egy tálkába teszünk, a többit másra használjuk el.

A lisztet egy nagy lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és alacsony hőfokon lassan belekeverjük a csokoládés tejet. Magasabb hőfokon addig keverjük, amíg a massza be nem sűrűsödik.

A lábost levesszük a tűzhelyről. Habverővel belekeverjük a tejszínt, a rumot és a tojássárgáját. A lábos faláról tésztakaparóval leszedjük az odaragadt masszát. Lefedjük, hogy ne bőrösödjön be és félretesszük.

Az étkezés megkezdése előtt a sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütőt 210 °Cra, gázsütőt 5. fokozaton) előmelegítjük. Egy mélyebb tepsit előmelegítünk a sütőben.

Amint végeztünk a főfogással, a tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük. Hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét tovább verjük, míg kemény és fényes nem lesz.

Egy nagy kanálnyi tojáshabot a csokoládés masszába teszünk, majd a többit is óvatosan belekeverjük. A masszát a szufléformákba töltjük, majd a formákat a sütőben lévő tepsibe állítjuk.

A felfújtakat 8–10 percig sütjük, míg jól megemelkednek és épp hogy megszilárdulnak, de a közepük még puha marad. Kivesszük a sütőből, meghintjük porcukorral és azonnal tálaljuk.

 

Tipp:

A tojásfehérjét tiszta, száraz tálban verjük fel, különben nem lesz elég kemény. A sütő legyen nagyon forró.

 

A recept tápértéke:

TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN (4 ADAGNÁL): 475 kcal/1995 kJ energia, 53 g szénhidrát, 9 g fehérje, 24 g zsír (ebből 13 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. szeptember 19. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 998 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Ropogós baracktorta Következő cikk: Rumos meggyes csokoládés szelet

Forrás:
www.receptvarazs.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: