Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál vaj
- 6 evőkanál finom kristálycukor
- 2 és 3/10 dl tej
- 10 dkg enyhén keserű csokoládé
- 5 db tojás
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál sűrű tejszín
- 3 evőkanál rum
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés
Négy 2 dl-es vagy hat 1,5 dl-es szufléformát kikenünk vajjal, és egyenletesen beszórjuk 2 evőkanál cukorral.
Kis lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk a tejet. A csokoládét darabokra tördeljük és a tejbe tesszük. Amint a tej felforr, levesszük a tűzhelyről, lefedjük, és 2–3 percig állni hagyjuk, míg a csokoládé elolvad.
Szétválasztjuk a tojásfehérjét és -sárgáját. A fehérjéket egy nagy száraz keverőtálba öntjük és félretesszük. 3 tojássárgáját egy tálkába teszünk, a többit másra használjuk el.
A lisztet egy nagy lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és alacsony hőfokon lassan belekeverjük a csokoládés tejet. Magasabb hőfokon addig keverjük, amíg a massza be nem sűrűsödik.
A lábost levesszük a tűzhelyről. Habverővel belekeverjük a tejszínt, a rumot és a tojássárgáját. A lábos faláról tésztakaparóval leszedjük az odaragadt masszát. Lefedjük, hogy ne bőrösödjön be és félretesszük.
Az étkezés megkezdése előtt a sütőt 230 °C-ra (légkeveréses sütőt 210 °Cra, gázsütőt 5. fokozaton) előmelegítjük. Egy mélyebb tepsit előmelegítünk a sütőben.
Amint végeztünk a főfogással, a tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük. Hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét tovább verjük, míg kemény és fényes nem lesz.
Egy nagy kanálnyi tojáshabot a csokoládés masszába teszünk, majd a többit is óvatosan belekeverjük. A masszát a szufléformákba töltjük, majd a formákat a sütőben lévő tepsibe állítjuk.
A felfújtakat 8–10 percig sütjük, míg jól megemelkednek és épp hogy megszilárdulnak, de a közepük még puha marad. Kivesszük a sütőből, meghintjük porcukorral és azonnal tálaljuk.
Tipp:
A tojásfehérjét tiszta, száraz tálban verjük fel, különben nem lesz elég kemény. A sütő legyen nagyon forró.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN (4 ADAGNÁL): 475 kcal/1995 kJ energia, 53 g szénhidrát, 9 g fehérje, 24 g zsír (ebből 13 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok és E-vitamin