A szilvás papucs sokféle gyümölccsel készíthető, mert a keményítőtől még a magas lé tartalmú gyümölcs is krémesen áttetszővé, kenhetővé áll össze. A leveles tésztalapot helyettesíthetjük otthon gyúrt, friss tésztával. Bizonyára finomabb lesz, de jóval időigényesebb az elkészítése.
A recept hozzávalói (6 személyre)
- 50 dkg mirelit vajas- leveles tészta
- 12.5 dkg házikrémes krémpor
- 3.5 dl hideg tej
- 60 dkg kékszilva
- 2 ek barna kr cukor
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 púpos ek étkezési keményítő
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A gyümölcskrémhez a megmosott, félbevágott szilvát ½ dl vízzel feltesszük főni. 3 perc múlva hozzákeverjük a barnacukrot, a csipet sót, közben a keményítőt ½ dl vízzel kikeverjük. Besűrítjük vele a darabosra párolódott gyümölcsöt, ½ percig keverjük a hőn, majd levesszük, hűlni hagyjuk.
Mixerrel sűrű krémmé verjük a krémport a hideg tejjel.
A kiengedett tésztatömböt félbe vágjuk, 2 db 30x30-as lappá nyújtjuk, összesen 12 db egyforma téglalapra vágjuk. Gondolatban mindegyiket 3 részre osztjuk. A 2 szélső oldalt vízszintesen, ujjnyi szélesre bevagdossuk. 200 fokra bekapcsoljuk a sütőt. A krémet szemmértékre 12 részre adagoljuk. Mindegyik téglalap középső részén elkenünk egy-egy adagot, rásimítunk egy-egy adag kihűlt szilvakrémet. Két oldalról váltakozva ráhajtjuk a tésztacsíkokat. A tepsi hátoldalára sütőpapírt terítünk, széles, lapos kiszedővel a töltött papucsok alá nyúlunk, mindegyiket ráhelyezzük. Felvert tojással megkenjük és a forró sütőben 12-15 perc alatt ropogós barnásra sütjük. Ízlés szerint porcukrozva tálaljuk.