Puncstorta


Puncstorta

A recept hozzávalói (4 személyre)

  • 8 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 1/2 kiskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só

A kakaós piskótához:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 1/2 dl sütőrum
  • 3 db tojás
  • 1/2 db narancs leve és reszelt héja
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 5 dkg szeletelt mandula (kissé összezúzva)
  • 7 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 dl fekete tea
  • 15 dkg sárgabaracklekvár (10+5 dkg)

A mázhoz:

  • 5 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1/4 kiskanál piros ételfesték
  • 1/2 dl sütőrum

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojássárgáját és a cukrot elektromos keverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, hozzászitáljuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összekeverjük.

A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, a tésztába forgatjuk, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt négyzet alakú sütőedénybe öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (A sütőt ne kapcsoljuk ki!)

A kihűlt piskótát három részre vágjuk. Az alsó lap lesz a puncstorta alja, a középső részt darabokra tépkedve a töltelékbe tesszük, a felső lap pedig majd a tetejére kerül.

Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát, és amikor kihűlt, az egészet apró darabokra tépkedjük.

A töltelékhez a hozzávalókat a 10 dkg baracklekvárral összedolgozzuk, majd összekeverjük a darabokra tépett kétféle piskótával.

Az alsó tortalapot visszatesszük a sütőedénybe, megkenjük a maradék baracklekvár felével, majd rákanalazzuk a tölteléket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik piskótalap alját szintén megkenjük baracklekvárral, majd a lekváros részével lefelé a töltelékre fektetjük.

A torta tetejére súlyt helyezünk, majd legalább 6-8 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt néhány óráig szobahőmérsékleten tartjuk, majd kockákra vágjuk.

A mázhoz a tejszínt a tojássárgájával gőzfürdő felett forralni kezdjük, és amikor sűrűsödni kezd, a tűzről levéve hozzákeverjük a pudingport és az ételfestéket, majd a rumot is. Tálalás előtt még melegen a piskótakockák tetejére locsoljuk.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. szeptember 19. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,153 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Puha kakaós csiga Következő cikk: Püspökkenyér csokipasztillával

Forrás:
www.receptvarazs.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: