A recept hozzávalói (4 személyre)
- 8 db tojás
- 16 dkg cukor
- 1/2 kiskanál vaníliakivonat
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
A kakaós piskótához:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg liszt
A töltelékhez:
- 1/2 dl sütőrum
- 3 db tojás
- 1/2 db narancs leve és reszelt héja
- 1/2 db citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg szeletelt mandula (kissé összezúzva)
- 7 dkg olvasztott étcsokoládé
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 1 dl fekete tea
- 15 dkg sárgabaracklekvár (10+5 dkg)
A mázhoz:
- 5 dl tejszín
- 3 db tojássárgája
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1/4 kiskanál piros ételfesték
- 1/2 dl sütőrum
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojássárgáját és a cukrot elektromos keverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, hozzászitáljuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összekeverjük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, a tésztába forgatjuk, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt négyzet alakú sütőedénybe öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (A sütőt ne kapcsoljuk ki!)
A kihűlt piskótát három részre vágjuk. Az alsó lap lesz a puncstorta alja, a középső részt darabokra tépkedve a töltelékbe tesszük, a felső lap pedig majd a tetejére kerül.
Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát, és amikor kihűlt, az egészet apró darabokra tépkedjük.
A töltelékhez a hozzávalókat a 10 dkg baracklekvárral összedolgozzuk, majd összekeverjük a darabokra tépett kétféle piskótával.
Az alsó tortalapot visszatesszük a sütőedénybe, megkenjük a maradék baracklekvár felével, majd rákanalazzuk a tölteléket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik piskótalap alját szintén megkenjük baracklekvárral, majd a lekváros részével lefelé a töltelékre fektetjük.
A torta tetejére súlyt helyezünk, majd legalább 6-8 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt néhány óráig szobahőmérsékleten tartjuk, majd kockákra vágjuk.
A mázhoz a tejszínt a tojássárgájával gőzfürdő felett forralni kezdjük, és amikor sűrűsödni kezd, a tűzről levéve hozzákeverjük a pudingport és az ételfestéket, majd a rumot is. Tálalás előtt még melegen a piskótakockák tetejére locsoljuk.