Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 evők. cukor
- 6 evők. liszt
- késhegynyi szódabikarbóna
Krém:
- 70-90 dkg szőlő
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- 1 l tej
- 1 dkg vaj
A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk egyesével a tojások sárgáját, a szódaport, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Közepes méretű kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de pár perc múlva csökkentjük a hőt 160 fokra, és így sütjük készre (tűpróbáig). Tepsiben hagyjuk kihűlni a piskótát. A megmosott, leszemezett szőlőszemekkel egy sorban sűrűn kirakjuk a piskóta tetejét, majd a kihűtött pudingos krémmel befedjük.
Krém: Egy lábosban kevés tejjel simára keverjük a pudingokat a cukorral, majd felöntjük a többi tejjel, hozzáadjuk a vajat, és felfőzzük a szokott módon. Kihűtjük és a szőlő tetejére simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, majd vizes késsel nagyobb kockára vágva tálalható.
Javaslatom: Amikor megfőztük a pudingot, érdemes a lábost hidegvízbe állítva, időnként megkeverve gyorsan kihűteni, így nem bőrösödik meg a teteje, szép sima marad a krém. A süteményen egy óra alatt megköt a hűtőben.