Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- csipet só
Töltelék:
- 5 dl tej
- 4 dkg étkezési keményítő
- 2 evők. porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 5-6 csepp konyak
ribizli íz
- 1/2 kg fehér-piros szőlő vegyesen
- 6 evők. kristálycukor
A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, adjuk hozzá a porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a tojást és a csipet sót. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe rakjuk pihentetni. Közben elkészítjük a töltelékhez a krémet. A tej felével simára keverjük a keményítőt, a másik fele tejjel összekeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a keményítős tejjel összekeverjük, és lassú tűzön felfőzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojások sárgáját, meg a konyakot. Rögtön hűtsük ki. A tésztát elővesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy tepsit úgy, hogy legyen pereme. Villával bőven megszurkáljuk, és megkenjük vékonyan ribizli ízzel. A kihűlt krémet ráöntjük, megszórjuk a szőlőszemekkel, majd a kristálycukorral meghintjük. 200 fokon 30-40 percig sütjük.
A tésztával kibélelünk egy tepsit úgy, hogy pereme legyen.