Szőlős-pöttyös lepény


Szőlős-pöttyös lepény

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék:

  • 5 dl tej
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 2 evők. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 5-6 csepp konyak

ribizli íz

  • 1/2 kg fehér-piros szőlő vegyesen
  • 6 evők. kristálycukor

 

A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, adjuk hozzá a porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a tojást és a csipet sót. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe rakjuk pihentetni. Közben elkészítjük a töltelékhez a krémet. A tej felével simára keverjük a keményítőt, a másik fele tejjel összekeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a keményítős tejjel összekeverjük, és lassú tűzön felfőzzük. Ha kész, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojások sárgáját, meg a konyakot. Rögtön hűtsük ki. A tésztát elővesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy tepsit úgy, hogy legyen pereme. Villával bőven megszurkáljuk, és megkenjük vékonyan ribizli ízzel. A kihűlt krémet ráöntjük, megszórjuk a szőlőszemekkel, majd a kristálycukorral meghintjük. 200 fokon 30-40 percig sütjük.

A tésztával kibélelünk egy tepsit úgy, hogy pereme legyen.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. szeptember 20. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 995 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Szőlős sütemény Következő cikk: Tarka szelet (bocimobil, búvár túrós)

Forrás:
receptvilag.gportal.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: