
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 evők. tejföl
Töltelék:
- 1 kg alma meghámozva, lereszelve
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 citrom leve, héja
- 1 teásk. fahéj
Kenéshez:
- 1 tojás
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a vajat, majd elmorzsoljuk. Hozzátesszük még a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és annyi tejfölt, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk a tésztát, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni. Közben a tölteléket elkészítjük. Ehhez az almákat meghámozzuk, leszeszeljük, rögtön egy citrom levével meglocsoljuk és a cukorral, a fahéjjal és a citrom héjával összekeverjük. A tésztát kétfelé vesszük, egyik részt kinyújtjuk egy közepes tepsi nagyságúra, majd kivajazott tepsibe helyezzük. Megszurkáljuk villával, és a darált dióval meghintjük. Az almát kinyomkodjuk a levéből, és a diós rétegre simítjuk. A másik fele tésztát ugyancsak kinyújtjuk tepsi nagyságúra, megböködjük villával, megkenjük egy felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve szeleteljük.