Madártej


Madártej

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük.
  2. Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk.
  3. A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni!
  4. Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és kb. 1/2 percig főzzük takaréklángon.
  5. Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat.
  6. Elkészítjük a vaníliamártást: A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük.
  7. A tejet a vaníliával felforraljuk és apránként, forrón a tojássárgákhoz öntjük folyamatos kevergetés mellett.
  8. Az edényt visszatesszük a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összeugrik!!!
  9. Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, ettől fényesebb lesz.
  10. A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.

 

! Ha a hidegtől besűrűsödne, tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. szeptember 21. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,100 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Madártej Következő cikk: Madártej szelet

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: