Ringló szilvás pite


Ringló szilvás pite

Hozzávalók

26 cm-es formához

Tészta:

  • 22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
  • 1/2-1 dl víz -liszttől függ

Töltelék:

  • 70 dkg ringló szilva
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy a hőálló tálat

2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva (liszttől függ, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát

3. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőforma méretére és terítsük el egyenletesen az előkészített formába (a lelógó tésztarészeket gyúrjuk össze és tegyük be a hűtőbe, hidegen könnyebben lehet a pite tetejére reszelni), majd süssük elő a pite tésztát 10 percig az 1. pontban írt hőfokon (ha letelt a 10 perc, vegyük ki a sütőből a tésztát)

4. amíg a tészta elősül, készítsük el a krémet, a megmosott, kimagozott és felkockázott ringló szilvát tegyük egy lábosban közepes lángú tűzre, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel, öntsük rá a mézet, a fél citrom levét, majd fedő alatt főzzük, amíg kissé levet ereszt és forrni kezd

5. keverjük össze csomómentesre a keményítőt a 2 evőkanál vízzel és ha a gyümölcs leve forr, keverjük a krémbe (rögtön elkezd sűrűsödni, el is lehet zárni a hőt alatta)

6. töltsük a gyümölcskrémet az elősütött tésztára, terítsük el egyenletesen, vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát és a nagy lyukú (tök)reszelőn reszeljük a krémre, majd süssük készre a süteményt 15-20 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon

 

Praktikák:

- ha nem áll rendelkezésre étkezési keményítő, lehet helyettesíteni 1/2 zacskó főzős, vaniliás pudingporral

- a fűszerezést "szűken" mérve kezdjük, a töltelék készítése közben még lehet utána fűszerezni ízlés szerint

- a képen látható pitetészta teljes kiőrlésű tönköly lisztből, a töltelék édesburgonya keményítővel készült.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. szeptember 21. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 610 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Rigó Jancsi meggyel gazdagítva Következő cikk: Rizses csokoládé

Forrás:
www.otletkonyha.hu


   







Tetszik 1 és még 1 tag kedveli




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: