Somlói kocka


Somlói kocka

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál darált dió
  • késhegynyi sütőpor

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 dkg vaníliás pudingpor
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 cl rum
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg mazsola

A díszítéshez:

  • 25 dkg tejszínhab
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a cukor felével a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverjük. Utána óvatosan hozzákeverjük a kemény habot, részletekben belekeverjük a sütőporos lisztet.

A tésztamasszát 3 részre osztjuk. Az egyik marad sárgán, a másodikba keverjük a kakaót, a harmadikba a darált diót.

Egy nagyméretű gáztepsit kibélelünk sütőzsírpapírral, majd a 3 fajta tésztát egymás mellé (kb. 1/2 cm vastag kell hogy legyen) simítjuk.

180-190 fokon 10-12 percig sütjük.

A krémhez a tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A vaníliás pudingporokat a cukor másik felével és kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk (1 vaníliás cukrot is tehetünk bele), és sűrűre felfőzzük lassú tűzön. Takarék lángon a sűrűre főtt pudingos masszába keverjük a cukros tojáshabot.

Az elkészült krémet kettéosztjuk. A mazsolát előzőleg már rumban megáztattuk.

A diós lap kerül alulra, meglocsoljuk rummal, a krémfelét rákenjük, megszórjuk darált dióval, majd mazsolával, rákenjük a maradék krémet, majd rátesszük a sárga lapot (a barna következett volna, de elfeledkeztem, de így is jó), meglocsoljuk rummal, a másik rész krém felével megkenjük, megszórjuk dióval, majd mazsolával, rásimítjuk a maradék krémet, és befedjük a barna lappal.

A tejszínt keményre verjük, felét a tészta tetejére simítjuk, egy villával vagy más eszközzel hullámosítjuk. 18 szeletet kijelölünk, és mindegyik közepébe 1-1 habrózsát nyomunk a megmaradt tejszínből. Csokireszelékkel díszítjük.

                                           


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. szeptember 26. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,541 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Somlói galuska - tortának Következő cikk: Somlói szelet

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: