Ötlapos csokitorta


Ötlapos csokitorta
Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 1 csomag csokoládé ízű pudingpor (fél liter tejhez főzős)
  • 1 bő evőkanál holland kakaópor
  • 22 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor
  • 7 közepes tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 25 dkg 72 %-os étcsokoládé + 2 dl tejszín+5 dkg vaj
  • 5 dkg tejcsokoládé+2 evőkanál tejszín+1 dkg vaj
  • kevés csokireszelék
  • 2+2 evőkanál rum

Elkészítés:

A tejet 1,5 dl kivételével felforraljuk. A maradék tejjel a pudingport és a kakaóport csomómentesre keverjük kb. 7 dkg cukorral. A forró tejbe belekeverjük a feloldott pudingport, kevergetve kb. 1 percig főzzük. Fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön, hűlni hagyjuk.

A piskótatésztához a tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, közben hozzáverjük a maradék 15 dkg cukrot és vaníliás cukrot. A habot tovább verve egyenként beleverjük a tojások sárgáját. 2-3 részletben rászitáljuk és beleforgatjuk a lisztet.

Tepsibe fektetett sütőpapírra 24,5 cm átmérőjű kört rajzolunk, 6-7 evőkanál tésztamasszát halmozunk rá és elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 220 fokon kb. 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőpapírt azonnal lehúzzuk, és a tésztát hűlni hagyjuk. Egy másik papírra is kört rajzolunk, majd ugyanúgy megkenjük. Egymás után 5 tortalapot sütünk.

A krémhez 20 dkg vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverünk, a kihűlt pudingot átkeverjük, és részletekben a vajba dolgozzuk 2 evőkanál rummal.

4 tortalapot a krémmel megkenve egymásra helyezünk. Ráborítjuk az utolsó tortalapot, a hűtőben pihentetjük kb. 3 órát.

Közben a kétféle csokoládét külön-külön darabokra törve forró vízfürdő felett megolvasztjuk a tejszínnel, majd elkeverjük benne a vajat (az étcsokishoz 2 evőkanál rumot keverünk). A torta oldalát a még folyékony étcsokoládéval vékonyan megkenjük, és kb. 20 percre visszatesszük a hűtőbe.

A maradék étcsokoládét közben hideg vízbe állítva és kevergetve kenhetővé dermesztjük, majd a tortát felül és körül bőven bevonjuk a mázzal. Meghintjük csokireszelékkel, végül a tejcsokoládét cakkosan a tortára csorgatjuk.

Megjegyzés:

Nem fontos a reszelék rá, az általam használt tejcsoki kicsit sötét volt, így nem nagyon volt meg a kontraszt az ét- és a tejcsoki között, ezért szórtam meg reszelékkel. (A tejcsokit keverhetjük fehércsokival, úgy mutatósabb.)

Természetesen díszíthetjük másképp is!

                                          

                                         


Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. szeptember 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 743 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Őszibarackos torta (sütés nélkül) Következő cikk: Párizsi torta

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: