Vaníliás profiterol csokiöntettel


Vaníliás profiterol csokiöntettel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5,2 dkg ét olaj
  • 5,2 dkg víz
  • 5,2 dkg liszt
  • 9,37 dkg egész tojás
  • pici csipet só
  • pici csipet cukor

A vaníliás krémhez:

  • 3,2 dkg étkezési keményítő
  • 4,2 + 4,2 dkg cukor
  • 3,65 dl minél zsírosabb tej
  • 4 db tojássárgája

A csokiöntethez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1,1 dl habtejszín

                                        

Elkészítés:

A vizet, a sót, a cukrot és az olajat egy lábasban összekeverjük és felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától. (Ez elég gyorsan bekövetkezik.)

Ezután robotgépbe tesszük vagy kézi mixerrel magas fordulaton habosítani kezdjük, majd egyenként alaposan belekeverjük a tojásokat.

Sima csöves (mondjuk 12-es csővel ellátott) nyomózsákba tesszük, és egymástól 4-5 cm-es távolságra apró halmocskákat nyomunk a sütőpapírral fedett tepsire. Legyenek szép csúcsosak.

                                       

Egy permetezővel alaposan bepermetezzük a halmokat vízzel. (Ezt el ne felejtsük!)

210 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, míg szép színt kapnak.

A krémhez a keményítőt a cukor felével elkeverjük, és egy lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és simára keverés után félretesszük. A tojássárgájákat a maradék cukorral felhabosítjuk, és a tejes keverékből egy keveset hozzákeverünk a masszánkhoz, hogy kicsit lazítsuk.

A tejes keveréket feltesszük főni, és szépen lassan, folyamatos keverés közben hozzácsurgatjuk a sárgájás masszát, majd puding állagúra főzzük. Ha elértük a kívánt halmazállapotot, akkor egy tálba tesszük és celofánnak lefedjük, ezzel elkerülhetjük, hogy bebőrösödjön. Hagyjuk hűlni.

Ha langyosra hűlt a krém, akkor 3-as vagy 4-es sima csöves nyomózsákba töltjük a krémet, és a kis fánkocskáinkat mindet egyesével oldalba bökjük vele, és megtöltjük a krémmel őket.

Elkészítjük a csokiöntetet: a csokit feldaraboljuk és egy tálba tesszük. A tejszínt felmelegítjük, de ne forraljuk! Ha jó meleg, ráöntjük a csokira és simára keverjük, ez a ganache. (Plusz meleg tejszínnel hígíthatjuk, ha netán sűrű lenne.)

A fánkocskákat egymásra halmozzuk, és leöntjük a csokiöntettel.

                                       


Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. szeptember 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 793 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Vaníliás néró Következő cikk: Vargabéles

Forrás:
www.mindmegette.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: