Hozzávalók:
- 5 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál forró víz
- 3 evőkanál + 1,5 bögre cukor (1 bögre=3 dl)
- 2 evőkanál + 1/2 bögre olaj
- 2 és 1/4 bögre finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 3/4 bögre hideg víz
- 7 tojás
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
A narancsos mázhoz:
- 1/2 bögre vaj
- 2 bögre porcukor
- 2 evőkanál narancslé
- 1/2 teáskanál frissen reszelt narancshéj
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
2. Egy tálban keverjük össze a kakaót és a forró vizet. Keverjünk bele 3 evőkanál cukrot és 2 evőkanál olajat, majd tegyük félre. Egy nagy tálban dolgozzuk össze elektromos mixerrel a lisztet, a megmaradt 1 és 1/2 bögre cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, a maradék fél bögre olajat és a tojássárgákat, és kanállal keverjük simára.
3. Egy másik tálban verjük keményre a tojásfehérjéket, és óvatosan keverjük bele a tojásos keverékbe.
4. A masszából vegyünk ki 2 bögrényit és keverjük bele a csokoládévá olvadt kakaót. A maradék masszába szórjuk bele a narancshéjat.
5. Egy 26 cm-es formát vajazzunk ki, kanalazzuk bele a narancsos tészta felét, majd kanalanként halmozzuk rá a csokoládés massza felét.
Újra a narancsos,majd ismét csokoládés réteg következik. Késsel óvatosan keverjük meg a tésztát egy kicsit, hogy márványos hatású legyen.
6. Sütjük addig, amíg a tészta közepe rugalmasan vissza nem ugrik, amikor finoman megnyomjuk. A formában hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy tányérra.
7. Készítsük el a narancsmázat: a margarint egy lábasban felolvasztjuk, levesszük a tűzről, és fokozatosan keverjük bele a porcukrot, majd a narancslét és a narancshéjat. Simára dolgozzuk, és a kívánt sűrűségűre.
Ha szükséges, adjunk hozzá még narancslét.
8. Kenjük meg vele a süteményt, hagyjuk, hogy a máz szabadon folyjon az oldalán.