Hozzávalók:
A tésztához:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 evőkanál olaj
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- pici őrölt fahéj
- só
A krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 1 db tej
- 4 evőkanál cukor
- 5 evőkanál holland kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,5 csomag zselatin fix
- rumaroma
A meggyzseléhez:
- 1 üveg meggybefőtt
- 3 db lapzselatin
A csokimázhoz:
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál víz
- 5 evőkanál holland kakaópor
- 10 dkg teavaj
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és pici cukorral kemény habbá verem. A sárgájához hozzáadom a cukrokat, a fahéjat, az olajat és a kakaóport, jól kikeverem, majd mehet bele a liszt és a sütőpor, illetve a fehérjehab is.
Egy sütő méretnek megfelelő nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, ebben elsimítom a piskótát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, majd a papírt lehúzom róla, és a két szélét 1 cm vékonyan levágom (ezek lesznek a tartókák a krémben), majd a maradékot hosszában elfelezem, ezek lesznek az alsó és felső lapok.
A meggyzselét készítem el először, mert annak hosszabb idő kell, amíg megdermed. A meggybefőtt levét félig kiöntöm, a maradékot egy hőálló tálba teszem, vízben áztatott és kinyomkodott lapzselatint adok hozzá, és a mikróba teszem 2 percre, de ne forrjon fel! Ezután kiveszem, kevergetem, hogy a zselatin biztosan feloldódjon, majd hideg helyen hagyom kihűlni.
A krémhez először egy kisebb hőálló tálba teszem a tejet, a holland kakaóport és a cukrot. Ezt is mikróban felmelegítem, hogy a kakaópor feloldódjon tökéletesen. Kevergetem, majd ezt is hideg helyen hagyom kihűlni.
Egy nagyobb tálban a 4 dl habtejszínt a vaníliás cukrokkal felverem kemény habbá. Hozzászórom a zselatin fixet, majd tovább keverem, miközben a kihűlt csokis krémet is belecsorgatom.
Tálcára rakom az alsó piskótát, erre halmozom az összes meggyes zselét, kézzel vagy késsel elsimítom. Erre jön a 2 vékonyabb piskótacsík, mint két tartó sín, amire az összes tejszínhabos-csokis krém kerül. A csokis krém akkor finom, ha nem túl édes, mint a Rigó Jancsinál elvárható. :) Ráborítom a tetejét, lenyomkodom, hogy a széle is egyenletes legyen.
Elkészítem a hozzávalókból a csokimázat, amit ráfolyatok a tetejére, elsimítom.