Rigó Jancsi meggyel gazdagítva


Rigó Jancsi meggyel gazdagítva

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • pici őrölt fahéj

A krémhez:

  • 4 dl habtejszín
  • 1 db tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál holland kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 csomag zselatin fix
  • rumaroma

A meggyzseléhez:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 3 db lapzselatin

A csokimázhoz:

  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál víz
  • 5 evőkanál holland kakaópor
  • 10 dkg teavaj

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és pici cukorral kemény habbá verem. A sárgájához hozzáadom a cukrokat, a fahéjat, az olajat és a kakaóport, jól kikeverem, majd mehet bele a liszt és a sütőpor, illetve a fehérjehab is.

Egy sütő méretnek megfelelő nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, ebben elsimítom a piskótát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, majd a papírt lehúzom róla, és a két szélét 1 cm vékonyan levágom (ezek lesznek a tartókák a krémben), majd a maradékot hosszában elfelezem, ezek lesznek az alsó és felső lapok.

A meggyzselét készítem el először, mert annak hosszabb idő kell, amíg megdermed. A meggybefőtt levét félig kiöntöm, a maradékot egy hőálló tálba teszem, vízben áztatott és kinyomkodott lapzselatint adok hozzá, és a mikróba teszem 2 percre, de ne forrjon fel! Ezután kiveszem, kevergetem, hogy a zselatin biztosan feloldódjon, majd hideg helyen hagyom kihűlni.

A krémhez először egy kisebb hőálló tálba teszem a tejet, a holland kakaóport és a cukrot. Ezt is mikróban felmelegítem, hogy a kakaópor feloldódjon tökéletesen. Kevergetem, majd ezt is hideg helyen hagyom kihűlni.

Egy nagyobb tálban a 4 dl habtejszínt a vaníliás cukrokkal felverem kemény habbá. Hozzászórom a zselatin fixet, majd tovább keverem, miközben a kihűlt csokis krémet is belecsorgatom.

Tálcára rakom az alsó piskótát, erre halmozom az összes meggyes zselét, kézzel vagy késsel elsimítom. Erre jön a 2 vékonyabb piskótacsík, mint két tartó sín, amire az összes tejszínhabos-csokis krém kerül. A csokis krém akkor finom, ha nem túl édes, mint a Rigó Jancsinál elvárható. :) Ráborítom a tetejét, lenyomkodom, hogy a széle is egyenletes legyen.

Elkészítem a hozzávalókból a csokimázat, amit ráfolyatok a tetejére, elsimítom.

                                            

                                            

                                           


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. szeptember 30. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,326 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Rigó Jancsi Következő cikk: Ringló szilvás pite

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: