Somlói szelet


Somlói szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 dkg kakaópor
  • 2 evőkanál darált dió
  • késhegynyi sütőpor

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 dkg vaníliás pudingpor
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 cl rum
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg mazsola

A díszítéshez:

  • 25 dkg tejszínhab
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A cukor felével a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverjük. Utána óvatosan hozzákeverjük a kemény habot, részletekben belekeverjük a sütőporos lisztet.

A tésztamasszát 3 részre osztjuk. Egyik marad sárgán, a másodikba keverjük a kakaót, a harmadikba a darált diót.

Egy nagyméretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a 3 fajta tésztát egymás mellé simítjuk. 180-190 fokon 10-12 percig sütjük.

A krémhez a tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A vaníliás pudingporokat a maradék cukorral és kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk (1 vaníliás cukrot is tehetünk bele), és sűrűre felfőzzük lassú tűzön. Takarék lángon a sűrűre főtt pudingos masszába keverjük a cukros tojáshabot.

Az elkészült krémet ketté osztjuk. A mazsolát előzőleg már rumban megáztattuk.

A diós lap kerül alulra, meglocsoljuk rummal, a krém felét rákenjük, megszórjuk darált dióval, majd mazsolával, rákenjük a krém másik felét, majd rátesszük a sárga lapot (a barna következett volna, de elfeledkeztem, de így is jó), meglocsoljuk rummal, a másik rész krém felével megkenjük, megszórjuk dióval, majd mazsolával, rásimítjuk a maradék krémet, és befedjük a barna lappal.

A tejszínt keményre verjük, felét a tészta tetejére simítjuk, egy villával vagy más eszközzel hullámosítjuk. 18 szeletet kijelölünk, és mindegyik közepébe egy habrózsát nyomunk a megmaradt tejszínből. Csokireszelékkel díszítjük.

                                        

                                       


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2012. szeptember 30. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,807 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Somlói kocka Következő cikk: Spongyabob torta

Forrás:
www.mindmegette.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: