Kugler-torta


Kugler-torta

Hozzávalók

A tetejére

  • reszelt csokoládé

A krémhez

  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 0,5 dl meleg víz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg Rama

A tésztához

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 25 dkg hámozott, darált mandula
  • 7 db tojás
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés

A tésztához a porcukrot a vaníliás cukorral összeforgatjuk, a tojások sárgájával 4-5 perc alatt habosra keverjük, majd a mandulát és a zsemlemorzsát is hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a tojásos masszába forgatjuk. Egy Ramával kikent, kb. 23 cm átmérőjű tortakarikába simítjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt szép világosra sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem ragad rá ragacsos massza, akkor jó. Ha kihűlt, lapjában kettéhasítjuk. Az étcsokoládét eltördeljük, lábasba dobjuk. A vizet ráöntjük, a porcukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 perc alatt simára főzzük. A puha Ramát habosra keverjük, azután apránként a kihűlt csokoládés krémet hozzáadjuk. A tortát ezzel megtöltjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. Reszelt csokoládéval megszórva díszítjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük.

Érdekesség:

Kugler Henrik (1830–1904) a múlt század közepétől Budapest neves cukrásza volt. Először a József téren, majd 1870-től a mai Vörösmarty téren állt külföldön is ismert cukrászdája – melyet 1884-től társával, a svájci származású Gerbeaud Emillel vezetett. Tortája a kor kedvelt, keresett édessége volt.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. október 2. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 910 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Krumplis fánk Következő cikk: Kuglóf

Forrás:
www.sutigyar.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: