Hozzávalók:
- 20 dkg tejcsoki
- 5 dkg étcsoki
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 bögre darált mák
- 5 tojás
- 17 dkg vaj
- 1/3 bögre liszt
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
A meggymártáshoz:
- 1 üveg meggybefőtt
- kevés víz
- cukor és fahéj ízlés szerint
- kb. 2-3 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a kristálycukrot. Lehúzzuk tűzről, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és mákot. A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is. 165 fokon 50-55 percet sütjük.
Az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és cukrot, és folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. Megvárjuk, míg besűrűsödik, és lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, meglocsoljuk a tortaszeletet vele.
Illik hozzá nagyon a fehércsoki, akár azzal is meglocsolhatjuk a tetejét. Vagy vaníliafagyival is kínálhatjuk.
Megjegyzés:
Óvatosan kell sütni, mert a torta közepe hajlamos először felemelkedni, aztán hűlés közben nagyon beesni.