Tökös gibenyica


Tökös gibenyica

A Délvidék egyik kedvelt csemegéje. Hívják gibenyicának és gabanyicának is.

 

Hozzávalók (4 főre):


  • 60 dkg liszt
  • 20-25 dkg zsír vagy margarin
  • 10 g őrölt fahéj
  • 7-8 ek kristálycukor
  • kb 1,5 dl meleg sós víz
  • 1-1,5 kg megtisztított nyers, reszelt sütőtök, vagy sonkatök
 

Elkészítés:

  1. A zsírt a lisztben elmorzsoljuk, mint amikor linzertésztát készítünk, majd a meleg sós vízzel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  2. A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
  3. Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.  
  4. A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnak találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
  5. Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát. Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
  6. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
  7. Miután kivettük a sütőböl, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
  8. Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.  

sütési hőfok: 180 °C  



Szerkesztés dátuma: péntek, 2012. október 12. Szerkesztette: Katona Annamária
Nézettség: 4,875 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Tiramisu tojás nélkül (sütés nélkül) Következő cikk: Triplacsokis mascarpone torta


   








Megjegyzések

Katona Annamária
péntek, 2012. október 12. 20:39
Anyukám sokszor ezzel vár haza. Nagyon szeretem :)
Katona Annamária
péntek, 2012. október 19. 10:17
Na azt meg én nem ismerem :)) Abban is van fahéj, vagy ahogy nálunk mondják, cimet?




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: