Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 7,5 dkg cukor
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 evőkanál víz
- só
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál méz
- 2,5 dl tejszín
- kb. 25 dkg mandula, mogyoró, dió, mazsola vegyesen (a magvak egy része kis darabkákra tördelve)
Valamint:
- kb. 7,5 dkg étcsoki
- kevés olaj (~1ek)
A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tészta többi hozzávalóját is belekeverjük. Egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól átdolgozzuk, utána gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk. (Ha ragadna, tegyük kis időre hideg helyre.)
Kb. 28*36cm-es lappá nyújtjuk, majd félbevágjuk (2 db 14*36-os lapot kapunk). Hosszanti oldalán 1-2 centis csíkot visszahajtunk mindkét oldalon. Ezt jól kikent sütőlemezre rakjuk, és a 200 fokra előmelegített sütőbe küldjük 10-15 percre.
A töltelékhez a vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat és a mézet. Ezt kevergetjük, miközben karamellizálódik.
Hozzáöntjük a tejszínt, amivel addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor beleöntjük a magvakat/mazsolát, és addig keverjük, amíg a massza jól kötővé nem válik. Ezt igazságosan elosztjuk a kész tésztalapok közepén. :)
Végezetül vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal a csokit, és szilikonecset (vagy amivel sikerül megoldani) segítségével a tésztalap felhajtott széleit megkenjük.