
Ez a recept egy igazi régi recept, anyósom és az ő anyukája, az én nagymamám és a dédim is így csinálta a linzert.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 egész nagy tojás
1 sütőpor
25 dkg porcukor
kb fél dl fehérbor vagy házi tej
2kg alma
1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor
2-3 ek gríz
Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot. Ezt hagyom állni egy órát, hogy a cukor és a fahéj jól átjárja és az alma a levét kieressze. Mamám és anyósom mindig azt mondta az alma akkor jó, ha egy kicsit fonnyadt, mert kevesebb levet ereszt húsosabb lesz a töltelék tőle.
Egy óra múlva kinyomkodom belőle az almalét, és remélhetőleg a gyerekünk hagy annyi almát, hogy a sütibe is jusson :), majd egy szűrőbe teszem és még hagyom lecsorogni a maradék almalét.
A hozzávalókból a liszthez darálom a 25 dkg cukrot majd a sütőport is rászórom és az egészet jó alaposan elkeverem. Kimérek 15 dkg lágy disznózsírt (nem boltit természetesen) hozzáadom a házi tojást, majd tésztá gyúrom. Amikor darabosra összeállt, akkor felmarkolok mindkét kezemmel jó bőven a tésztából és a kezeimet lazán egymáshoz közelítve dörzsölöm a zsíros tésztát, így homogénebb lesz. Ha a tészta nem akar összeállni, akkor került elő anyósomnál a finom házi fehér bor, nekem nem volt itthon így kevés tejet tettem bele. Vigyázni kell a bor vagy tej adagolással, mert könnyen túllágyulhat tőle a tészta, ha ez történik sincs semmi baj, mert akkor kis liszttel vissza lehet pótolni. Mivel nagyon zsíros tésztáról van szó és nehéz lenne nyújtani, hűvös helyre, kamrába vagy hűtőbe kell tenni a tésztát fél-egy órára, majd ketté venni és lehet nyújtani.
A tepsi aljára az egyik felét kell tenni erre jön egy csapott evőkanál gríz, hogy felszívja az alma (vagy meggy) levét és ne ázzon el a tészta tőle, erre lehet az almát pakolni és az alma tetejét is kicsit meg kell szórni grízzel, ezután pedig jöhet a másik tészta.
A linzer tetejét miután megkentem tojással meg kell szurkálni vagy derelye szaggatóval megszántani, hogy a gőz kijöjjön belőle sütés közben. Azért előbb tojásozom és utána lyukasztom a tésztát, mert ha fordítva csinálnám a tojás visszaforrasztaná a lyukakat a tésztán.
180 C°-on alsó-felső sütésen sütöm 30 percet. Azután reménykedem, hogy a férjemnek is marad mire este haza ér :)
Köszi a receptet! :-)