Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették


Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették

Ez a recept egy igazi régi recept, anyósom és az ő anyukája, az én nagymamám és a dédim is így csinálta a linzert.

 

Hozzávalók: 

50 dkg liszt

15 dkg zsír

1 egész nagy tojás

1 sütőpor

25 dkg porcukor

kb fél dl fehérbor vagy házi tej

2kg alma

1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor

2-3 ek gríz

 

Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot. Ezt hagyom állni egy órát, hogy a cukor és a fahéj jól átjárja és az alma a levét kieressze. Mamám és anyósom mindig azt mondta az alma akkor jó, ha egy kicsit fonnyadt, mert kevesebb levet ereszt húsosabb lesz a töltelék tőle.

 

Egy óra múlva kinyomkodom belőle az almalét, és remélhetőleg a gyerekünk hagy annyi almát, hogy a sütibe is jusson :), majd egy szűrőbe teszem és még hagyom lecsorogni a maradék almalét. 

 

A hozzávalókból a liszthez darálom a 25 dkg cukrot majd a sütőport is rászórom és az egészet jó alaposan elkeverem. Kimérek 15 dkg lágy disznózsírt (nem boltit természetesen) hozzáadom a házi tojást, majd tésztá gyúrom. Amikor darabosra összeállt, akkor felmarkolok mindkét kezemmel jó bőven a tésztából és a kezeimet lazán egymáshoz közelítve dörzsölöm a zsíros tésztát, így homogénebb lesz. Ha a tészta nem akar összeállni, akkor került elő anyósomnál a finom házi fehér bor, nekem nem volt itthon így kevés tejet tettem bele. Vigyázni kell a bor vagy tej adagolással, mert könnyen túllágyulhat tőle a tészta, ha ez történik sincs semmi baj, mert akkor kis liszttel vissza lehet pótolni. Mivel nagyon zsíros tésztáról van szó és nehéz lenne nyújtani, hűvös helyre, kamrába vagy hűtőbe kell tenni a tésztát fél-egy órára, majd ketté venni és lehet nyújtani.

 

A tepsi aljára az egyik felét kell tenni erre jön egy csapott evőkanál gríz, hogy felszívja az alma (vagy meggy) levét és ne ázzon el a tészta tőle, erre lehet az almát pakolni és az alma tetejét is kicsit meg kell szórni grízzel, ezután pedig jöhet a másik tészta.

  

A linzer tetejét miután megkentem tojással meg kell szurkálni vagy derelye szaggatóval megszántani, hogy a gőz kijöjjön belőle sütés közben. Azért előbb tojásozom és utána lyukasztom a tésztát, mert ha fordítva csinálnám a tojás visszaforrasztaná a lyukakat a tésztán.

 

180 C°-on alsó-felső sütésen sütöm 30 percet. Azután reménykedem, hogy a férjemnek is marad mire este haza ér :)

 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2012. október 18.
Nézettség: 6,509 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Hamiskás mézes Következő cikk: - Bevezetés a sütés rejtelmeibe -


   








Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
péntek, 2012. október 19. 12:25
Ez jó! Pont almás pitét mondta a férjemnek hogy kéne sütni, mert leszedtük a maradék almát is. :-) Ki fogom próbálni! :-)
Köszi a receptet! :-)
Rápóti-Fekete Mónika
péntek, 2012. október 19. 14:00
Máramarosban almás-porlósnak nevezzük. Annyi a különbség, hogy nem teszek bele tojást...de kipróbálom azzal is. Az utódaim is szeretik! :)




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: