Fehércsokis citromtorta


Fehércsokis citromtorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 citrom leve
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatin fix

A tetejére:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • kevés tej (kb. 0,3 dl)
  • kevés Rama margarin (kb. 2 dkg)

Elkészítés:

A 6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk úgy, hogy a liszthez adjuk az 1 citrom reszelt héját is. Én egy 26 cm-es tortaformában sütöttem, így nagyon jók lettek az arányok. Még melegen ketté vágjuk és így hagyjuk kihűlni.

Míg sül a piskótánk, feltesszük főni a vaníliás cukorral, a cukorral és a tejjel kikevert vaníliás pudingot. Ha elkezd sűrűsödni, levesszük a tűzről, és néha megkavarva kihűtjük. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint (vigyázzunk a margarint soha ne olvasszuk fel folyékonyra, mert nem dermed meg újra!!!), valamint a második citrom reszelt héját, illetve 1,5 citrom kifacsart levét. Én robotgéppel szoktam az egészet összekeverni, mert úgy biztosan nem marad csomós! Ezután a robotgép segítségével habbá verjük a habtejszínt úgy, hogy keverés közben fokozatosan beleszórjuk a zselatin fixet. Majd a habot összeforgatjuk a vaníliás krémmel. Kb. fél óra alatt a hűtőben jól összedermed, és nagyon könnyű vele tovább dolgozni.

A krémet rákenjük az alsó piskótalapra, majd ráborítjuk a felsőt.

Egy edénybe beletördeljük a fehér csokit, hozzáadjuk a margarint és a tejet (mindenhol azt olvasom, hogy gőz felett kell vele dolgozni, én csak simán a gázon szoktam, nagyon pici lángon, de ha valaki jobban szereti gőz fölött olvasztani a csokit, úgy is tökéletes). Addig olvasztjuk, míg teljesen homogén állagú anyagot kapunk. Még forrón ráöntjük a tortára, és hűtőbe tesszük dermedni.

Ha a csoki jól megszilárdult, felszeleteljük 8 szeletre. Mindegyik szeletre 1-1 karika citromot teszünk, amit a megmaradt 1/2 citromból karikázunk.

Megjegyzés:

Ha valaki egy kicsit savanykásabban szereti, még mehet bele citrom, aki pedig édesebben, azok pedig tegyenek még cukrot a krémbe.

Piskóta tészta sütése részletesebben:

Leges-legelőször gyújtsd be a sütőt. Én úgy szoktam, hogy a legmagasabb fokozatra gyújtom és amikor elérte a hőt lejjebb veszem. Szerintem te is a magasabb fokozattal indíts és majd amikor beteszed sülni a piskótát vedd le a hőfokot a kisebb lángra.

Ezután fogd a tortaformát és jól kend ki margarinnal. Én úgy szoktam, hogy mikróban felolvasztom a margarint és azzal az ecsettel, amivel a pogácsát szoktam lekenni szépen, alaposan kikenem az egész formát, nem csak alját, az oldalát is!!! Fontos, mert feljön a tészta!! Ezután lisztezd is ki az alját, oldalát, így biztosan nem ragad bele.

Azután reszeld le a citrom héját egy tálkába.

Tehát, veszed a 6tojást és két tálba külön választod a sárgáját a fehérjétől. A fehérjét mindig picit nagyobb tálba tedd. A sárgájába beleteszel 3 evőkanál (ek) cukrot és a fehérjébe teszed a másik 3ek cukrot. Robotgéppel felvered először a sárgáját. Addig kavard, míg szépen kicsit ki nem fehéredik. Ezután (nagyon fontos) alaposan mosd el a keverőszárat, mert ha a fehérjébe belekerül a sárgája akkor nem tudod felverni. Ezzel nagyon vigyázz már a szétválasztásnál is!!!!!! Ezután jó kemény habbá verd fel a fehérjét. Onnan tudod, hogy jó kemény, hogy egyrészt megváltozik az állaga, ahogy ránézel, olyan mintha valami krém lenne, másrészt ha megborítod (tudod szokták mondani, hogy tartsd a fejed fölé) nem indul el kifelé a fehérje hab. Ha jó keményre sikerült, akkor tényleg a fejed fölé rakhatod, mert nem fog kiborulni. Ezután óvatosan csorgasd bele a sárgáját a felvert fehérje habba, úgy hogy azt közben óvatos nagy mozdulatokkal kevered. Ne kavargasd gyorsan, mert a hab összeesik. Amikor szépen összekeverted szórj rá 3ek lisztet, erre szórd a sütőport és a reszelt citrom héjat. Ezzel az egésszel újra forgasd át a tésztát. Amikor egynemű lett jöhet bele az utolsó 3ek liszt, újra kevered. Én itt a végén már kicsit erőteljesebben szoktam keverni, hogy gyorsan összeálljon. Ezután hamar-hamar beleöntöd a formába, elegyengeted benn úgy, hogy a tortaformát döntöd egyik oldalról a másikra. Mehet is a sütőbe.

Ekkor mérsékeld a tüzet.

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy én hány fokom szoktam sütni és hány percig. Szerintem nem ez a fontos.

Az a fontos, hogy belátsz a sütőbe anélkül, hogy kinyisd az ajtaját? HA igen, akkor csak úgy nézegesd, hogy mikor kezd el szépen pirulni a teteje. Amikor szépen megnőtt a tészta és szép piros/barna a teteje gyorsan egy fogpiszkálót szúrj bele egy-két helyre a tésztába és ha nem ragad rá a tészta akkor megsült, ha még ragad akkor tedd vissza. HA ne adj'Isten már a teteje túl barna, de még ragad a tészta, dobj rá egy kis alufóliát, várj kb. 5-6 percet és ellenőrizd újra. Amikor már nem ragad rá a tészta a fogvájóra zárd el a sütőt, nyisd ki az ajtaját és hagyd bent a piskótát 5 percig. Egy nagyon kicsit így is össze fog zuhanni, de közel sem annyira, mintha egyből kikapnád a sütőből.

              

Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. október 24. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,659 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Fahéjas-szegfűszeges brownie Következő cikk: Fehércsokis csokitorta

Forrás:
www.mindmegette.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: