Kókuszos kosárka


Kókuszos kosárka

Hozzávalók:

15 darabhoz:

A tésztához:

  • 18,5 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipetnyi só

A töletlékhez:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg finom szemű kristálycukor
  • 2 tojásfehérje

A tetejére:

  • olvasztott csokoládé - ehhez a mennyiséghez 4 kockányi elegendő egy jó minőségű fekete csokoládéból, cseppnyi vajjal

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk, frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára pihenni küldjük a hűtőszekrénybe. Ezalatt elektromos habverővel (türelmesek: kézzel) félkeményre verjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot, amivel fényesre keverjük, majd belforgatjuk a kókuszreszeléket (egy mokkáskanálnyi vaníliakivonat hozzáadása csodákra képes). Félretesszük.

A tésztát két frissen tartó fólialap között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A kosárkaformákkal kiszaggatjuk (nem szükséges megkenni a formák belsejét, mert elég zsiradékot tartalmaz a tészta). A kosárkákban elegyengetjük a tésztát. Tepsire helyezzük őket, majd egyenletesen belekanalazzuk a kókuszos masszát. Ne érjen a forma széléig, mert sütés közben megemelkedik a töltelék. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 12-15 perc alatt világosra sütjük. Kiborítjuk a formákból a kész süteményt, rácson kicsit hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokoládéból cseppeket, vonalakat húzunk rá.

Megjegyzés:

Nagyon könnyű, finom, egyáltalán nem száraz sütemény, ha marad belőle, 2-3 napig is friss marad.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. október 30. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,242 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Kókuszos kocka Következő cikk: Kókuszos szőlőtorta

Forrás:
www.mindmegette.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: