Narancsos-mazsolás kalács


Narancsos-mazsolás kalács

A recept hozzávalói (4 személyre)

  • 50 dkg liszt + a dagasztáshoz
  • 3 dkg porélesztő
  • 11 dkg vaj
  • 0.5 dl + 2 evőkanál tej
  • 0.5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 kiskanál só
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • 6 dkg mazsola
  • olaj
  • baracklekvár a tálaláshoz

 

Elkészítés

A liszt felét összekeverjük az élesztővel. A vajat a 0,5 dl

tejjel, a vízzel, a cukorral és a sóval közepes lángon felolvasztjuk. A tojással és a narancshéjjal együtt összedolgozzuk az élesztős liszttel, majd hozzáadjuk a mazsolát és a maradék lisztet is.

Belisztezett felületen 5 perc alatt rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd egy enyhén kiolajozott edénybe tesszük, és letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután belisztezett felületen néhány ütéssel enyhén kilapítjuk, 5 percig állni hagyjuk, majd három részre osztjuk. Hengereket sodrunk belőle, majd koszorúvá fonjuk. (Ha van kerek hőálló edényünk, fonjuk a koszorút köré.)

A koszorút enyhén kiolajozott tepsibe helyezzük, és fóliával letakarva 40 percig meleg helyen tovább kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A tészta tetejét megkenjük 2 evőkanál tejjel, majd a közepébe helyezzük a korábban használt hőálló edényt. A kalácsot 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd amikor kihűlt, szeletekre vágjuk, és baracklekvárral tálaljuk.

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. december 17. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,187 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Narancsos-fehércsokis torta tojásmentes piskótából Következő cikk: Néger kocka

Forrás:
receptvarazs.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: